Hiljuti sotsiaalmeedias avaldatud fotodel on näha haruldane 16-tollise läbimõõduga suurtükimürsk HC Mk. 13, mille tulistas välja lühikeseks Vietnami sõja missiooniks kasutatud sõjalaev USS New Jersey.

See on üks 5866-st vaenlase sihtmärkide pihta tulistatud mürsust ajal, mil laev osales Vietnami sõjas.

Kui mürsk oleks lõhkenud, tekitanuks see 15-meetrise läbimõõduga pommikraatri. Demineerimisega tegeleva rahvusvahelise organisatsiooni lõhkemoonaspetsialistid demineerisid mürsu turvaliselt.

USA merevägi võttis II maailmasõja ajal ehitatud New Jersey ja kolm selle sõsaralust Iowa, Missouri ja Wisconsin sõja lõpus kasutusest maha, ajutiselt uuesti kasutusse Korea sõja ajal ja hiljem sama Vietnami sõjas.

Mk. 13 on suure plahvatusjõuga mürsk, mis lendas välja Iowa klassi sõjalaevade 16-tollise läbimõõduga peakahuritest. Iga mürsk on u 0,4 meetrit lai ja u 1,63 meetit pikk. Mürsud kaalusid 862 kilo, millest 70 kilo moodustas lõhkeaine.

Üksainus taoline mürsk lõi puhtaks helikopterile maandumiseks sobiva 180 meetrise läbimõõduga ala tihedas džunglis, põletades lehed puudelt ja alusmetsast veel 275–365 meetrise läbimõõduga alal.

Iowa klassi sõjalaevalt välja tulistatud suurtükimürsu plahvatus hävitas praktiliselt kõik u 2,6 ruutkilomeetrisel alal. Lõhkedes tekitasid mürsud 15 meetrise läbimõõduga ja rohkem kui kuue meetri sügavusi pommikraatreid.