"Arvestades praegust olukorda Egiptuses ei usu me, et oleks kohane minna edasi F-16 [lennukite] tarnimisega," ütles Pentagoni kõneisik George Little ajakirjanikele. Little kinnitas siiski, et Washington jääb edaspidigi pühendunuks USA-Egiptuse kaitsealasele koostöösuhtele. "See jääb meie ja Egiptuse strateegilise partnerluse aluseks ja on jätkuvalt regionaalse stabiilsuse huvides," märkis ta AFP ja BNS-i vahendusel.

Little'i sõnul teavitas kaitseminister Chuck Hagel varem kolmapäeval telefonitsi otsusest Egiptuse relvajõudude ülemat kindral Abdel Fattah al-Sisit.

"Kõik, mida me teeme ja ütleme, on suunatud Egiptuse demokraatlikule teele ja tsiviilvalitsuse juurde naasmise kiirendamisele," nentis eestkõneleja.

Välisministeeriumi pressiesindaja Jen Psaki sõnul toetas nelja F-16 Egiptusele tarnimise edasilükkamist kogu president Barack Obama rahvusliku julgeoleku meeskond.

Nii Little kui Psaki rõhutasid, et administratsiooni otsus ei tähenda, justkui peaks Washington Egiptuse eelmise presidendi Mohamed Morsi kukutamist riigipöördeks.

Kolme aasta eest sõlmitud 2,5 miljardi dollari suuruse tehinguga kohustusid Ühendriigid tarnima Egiptusele 20 hävitajat F-16. Neli hävitajad tarniti varem sel aastal ning veel neli tulnuks Egiptusele üle anda selle kuu lõpus.

Otsus lükata nelja hävituslennuki tarnimine edasi ei mõjuta kahe riigi kavandatud sõjaväeõppust "Bright Star", rääkis Little. "Me ei ole peatanud sõjalist abi Egiptusele."

USA annab Egiptusele sõjalist abi aastas umbes 1,3 miljardi dollari ulatuses.

Al-Sisi kutsus kolmapäeval rahvast tema toetuseks meelt avaldama, et saada mandaati võitluseks Morsi poolehoidjate "terrori ja vägivalla" vastu. "Järgmisel reedel peavad kõik lugupeetavad egiptlased tänavaile kogunema, et anda mulle mandaat ja volitused lõpu tegemiseks terrorile ja vägivallale," sõnas al-Sisi kolmapäeval Egiptuse riigitelevisioonis üle kantud kõnes.

Moslemivennaskonna juhtliige ütles kolmapäeval, et Morsi toetajad ei lase ennast hirmutada relvajõudude ülema üleskutsest koguneda toetama sõjaväe samme "terrori ja vägivalla" vastu.

Sõjavägi kukutas Morsi 3. juulil pärast nädala kestnud meeleavaldusi. Teda hoitakse teadmata kohas. Morsi perekond teatas esmaspäeval, et kaebab al-Sisi "riigipea röövimise" eest kohtusse.