Selle esimese versiooni lõi aastal 2012 tuumarelvade ja füüsika ajaloo spetsialist Alex Wellerstein, kes on pälvinud teaduskraade nii Harvardi kui ka Berkeley ülikoolidest. Apokalüptilist, aga siiski huvitavat Google Mapsil põhinevat simulaatorit saab proovida selle kodulehel, mille leiab SIIT.

Wellerstein põhjendab NUKEMAPi loomist sellega, et inimestel ei ole sageli aimu, mida tuumarelvad täpselt teevad ning kui suureks hävitustööks need tegelikult võimelised on. On inimesi, kes arvavad, et üks pomm võib hävitada terve planeedi ja on neid, kelle jaoks pole aatompommil ja tavalisel lõhkekehal suurt vahet. "Elame maailmas, kus tuumaküsimused on regulaarselt ajalehtede esikülgedel, ent inimestel on siiski väga kehv ettekujutus, mida plahvatav tuumapomm ikkagi täpselt teha suudab", ütleb ta leheküljel leiduvas korduvate küsimuste alajaotuses.

Kaardist on olemas ka 3D-versioon ehk NUKEMAP3D, mille puhul on vaja, et brauserile oleks lisatud Google Earthi plugin.

Kaardi kasutamine ja plahvatuse mõju vaatlemine on lihtne. Tuleb valida sobiv koht, seejärel sisestada pommi võimsus kilotonnides. On võimalik valida ka väga paljude maailmas eksisteerinud ja eksisteerivate tuumapommide seast. Valiku saab teha NSVL poolt 1961. aastal testitud Tsaar-Pommist (hävitusjõud 57 megatonni) Little Boyni (15 kilotonni), mis heideti Hiroshimale.

Seejärel saab valida, kas pomm lõhkeb õhus või maapinnal, saab simulaatoril lasta kalkuleerida inimohvrite arvu ja radioaktiivse saaste hulka ning pomm lõhkeb, kui vajutada suurt punast tuumanuppu kirjaga "Detonate". Tulemusena näeb muuhulgas nii plahvatusest tekkiva tulekera läbimõõtu, kiirituse ulatust kui ka seda, kui kaugel plahvatusest inimesed kolmanda astme põletushaavu saavad.

Lihtne näide - kui heita 50-megatonnine pomm Mäo ristile, ulatub NUKEMAPi andmeil tulekera üle poole Paide ja kergema konstruktsiooniga elumajad pudenevad ka Türil pilbasteks. Kolmanda astme põletushaavade saamise tsoon lõppeb kirdes napilt enne Rakveret ja teisel pool pisut enne Viljandit. Teisalt, kui Mäole heita toosama Little Boy, peaks isegi nii lähedal kui Kükita kohvikus Tallinn-Tartu maantee ääres olema päris hea šanss ellu jääda.

Ühesõnaga - NUKEMAP on lihtne ja kalk seadeldis näitamaks seda, kui kujuteldamatult hirmsateks asjadeks inimene tegelikult ikkagi võimeline on.