Normandia dessant, koodnimega Operatsioon Neptuun, täna, 6. juunil 1944. aastal, nn D-päeval oli suurimaid meritsi tehtud invasioone ajaloos, kui kokku 156 000 meest, Briti, USA, Kanada, Austraalia, Uus-Meremaa, ning Saksamaa okupeeritud riikide Belgia, Tšehhoslovakkia, Prantsusmaa, Kreeka, Hollandi, Norra ja Poola sõdurit panid jala maha Normandia rannikul, kohates ees vihast vastupanu sakslastelt.

Veel 1943. aastal polnud lääneliitlastel piisavat jõudu, et alustada rünnakut otse Prantsusmaa rannikule, samas kui Põhja-Aafrika kaudu lähenedes oli juba suudetud murda Itaalia vastupanu. Ka idarindel ei tähendanud Stalingradi lahing 1942-1943 veel lõplikku läbimurret. Oli vaja suuri lahinguid 1944. ja 1945. aastal, et Teises maailmasõjas lõplik murrang saavutada. Algne kuupäev D-päevale oli määratud 1. maiks 1944, aga siis pealetungi veel alustada ei saanud. Hitler oli kindralfeldmarssal Erwin Rommeli määranud kindlustama Prantsuse põhjarannikut.

Sõjavälja kaart 1944. aasta 6. juunil.

Ilm 6. juunil oli kehv, õhurünnaku varjus panid liitlasväed kesköö paiku maha 24 000 õhudessantväelast, kell 6.30 hommikul algas suurem dessant, kui 80-kilomeetrine rannariba oli jagatud liitlasvägede vahel viieks sektoriks: Utah, Omaha, Gold, Juno ja Sword. Tugevad tuuled paiskas osa vägedest ka kavandatud maandumispaigast eemale, samas kui rannapatareidest avati nendele tugev tuli ja miiniväljadest rannal läbi murdmine oli enam kui eluohtlik. Saksa väed olid valmistunud millekski selliseks juba neli aastat.

Esimese päeva eesmärgid jäidki täitmata, Carentan, St. Lô ja Bayeux jäid sakslaste kätte, suurem eesmärk, Caen suudeti ära võtta alles 21. juunil, kõik viis sillapead suudeti ära ühendada alles 12. juunil. Liitlasvägede 12 000 langenust suurem osa langes just esimesel päeval, samas kui sakslased kaotasid 1000 meest, aga lääneliitlaste visadus jäi lõpuks peale.

Pariis suudeti vabastada 25. augustiks 1944. Operatsioon Overlord oli lõppenud suure võiduga, pealetung Saksamaale võis jätkuda.