OPCW teatas, et organisatsiooni meeskonnad on inspekteerinud üle riigi 23-st keemiarelvaobjektist 21. Ülejäänud kaks olid inspekteerimiseks liiga ohtlikud, kuid keemiarelvade valmistamiseks vajalikud seadmed olid viidud juba teistesse kohtadesse, mida eksperdid on külastanud, vahendab Reuters.

„OPCW on rahul, et on kindlaks teinud ja näinud hävitatuna kogu deklareeritud kriitilist tootmise/segamise/täitmise sisseseadet kõigilt 23 objektilt,“ öeldakse dokumendis, millega Reuters on tutvunud.

Venemaa ja USA vahendatud kokkuleppe järgi nõustus Damaskus hävitama kõik oma keemiarelvad pärast seda, kui Washington ähvardas kasutada jõudu vastuseks sadade inimeste tapmisele sariinirünnakus Damaskuse eeslinnades 21. augustil.

Desarmeerimise ajakava järgi pidi Süüria 1. novembriks muutma mittekasutatavaks kõik keemiarelvade tootmise ja täitmise objektid. See eesmärk on nüüd täidetud. 2014. aasta keskpaigaks peab Süüria hävitama kogu keemiarelvade varu.

OPCW teatas, et Süüria võimud on keemiarelvaekspertidega koostööd teinud ning neil on olnud võimalus külastada kõiki keemiarelvaobjekte peale kolme.

Ühel neist objektidest suutis OPCW seadmete hävitamise kindlaks teha eemalt ning ülejäänud kaks objekti on Süüria väed maha jätnud.