Raketitõrjesüsteemi Patriot tootjana tuntud ettevõtte Raytheon arendab tarkvara, mis võimaldab sõduritel telefoniga tuvastada lähipiirkonnas viibiva vaenlase asukoha, vahendab Reuters.

Uue tarkvara abil peaks olema võimalik mehitamata lennukilt või satelliidilt vastu võtta sedavõrd kvaliteetseid fotosid, et on võimalik eristada detaile nagu näojooned või auto numbrimärk.

Seni on Raytheon lisanud oma tarkvara HTC ja Motorola mobiiltelefonidele. Google on aidanud Raytheonil ligi pääseda oma platvormile Android, mis konkreerib Apple’i  iPhone’ile mõeldud platvormiga iOS.

“Google on aidanud meil avardada telefoni piire,” ütleb Raytheoni asepresident raketitõrje süsteemi ja kaitse alal Mark Bigham ja lisab, et internetihiid saaks majanduslikku kasu siis, kui Raytheon Android Tactical System (RATS) kord turule jõuab.

Tarkvara võimalikuks ostjaks on USA sõjavägi. Eriväelased on aidanud tarkvara testida ja arendajaid nõustada. Raytheoni teine potentsiaalne suurklient on India sõjavägi.

Puutetundliku ekraaniga telefon hakkab maksma sama palju kui tavaline nutitelefon — umbes 500 dollarit ehk veidi üle 6000 krooni. Raytheoni ülesandeks on tagada krüptimistarkvara ning kommunikatsioonisüsteemid tööks kõrvalistes piirkondades, kus signaal puudub. “Vaja on luua oma sidevõrk. Side ulatus on oluline teema, kuid on väga kulutõhusaid lahendusi, mis annavad päris suure leviala,” märgib Bigham.

Tarkvara võimaldaks sõduritel suhelda “sõpradena”, jälgida üksteise liikumist lahinguväljal ning tuvastada potentsiaalseid vaenlasi sarnasel meetodil, mida kasutavad Facebooki-taolised sotsiaalvõrgustikud.

Kui telefonid käiku lähevad, võib neid ühel lahinguväljal olla tuhandeid — nii on ka nende valedesse kätesse sattumise risk kõrge. Aga Bighami sõnul saavad telefonid ka isikutuvastustarkvara, mis võimaldab ligipääsu ainult valitud inimestele. GPS võimaldaks sõjaväel ka telefoni liikumist jälgida.