Saksa telekanal ARD paljastas teisipäeval, et Saksa sõdurid püüdsid eelmisel aastal NATO õppustel varjata relvade puudumist, asendades raskekuulipildujad luuavartega. Mustaks värvitud puust kaikad monteeriti soomukite külge, selgub armee salajasest raportist, mis lekkis ARD-le, vahendab Washington Post.

Saksa kaitseministeeriumi kõneisik ütles, et luuavarte kasutamine ei ole tavapraktika ning asjaga seotud sõdurite otsust on „raske mõista“. Ministeeriumi väitel ei pidanudki soomukid relvastatud olema.

Asja teeb hullemaks see, et luuavartega relvastatud Saksa sõdurid kuuluvad NATO kiirreageerimisjõudude hulka, mis peaksid esimesena rünnakule vastu astuma. Opositsioonipoliitikud on väljendanud muret Saksamaa võime üle kaitsta end ja Euroopa liitlasi, kui isegi eliitüksustel puudub esmane varustus.

Saksamaa oli 2013. aastal maailma suuruselt kolmas relvade eksportija, kuid oma riigikaitsesse ei ole soovitud investeerida. 2013. aastal kulutas Saksamaa riigikaitsele vaid 1,3 protsenti sisemajanduse kogutoodangust, mis on NATO Euroopa liikmete hulgas alla keskmise.

Varustuse puudus ei tule vaatlejatele üllatusena. Eelmisel aastal teatati parlamendi riigikaitsekomiteele, et Saksamaa 89 hävituslennukist on kasutuskõlblikud vaid 38. Kasutuskõlbmatu varustuse hulgas oli ka helikoptereid ja mitmesuguseid relvi.

Kaitseminister Ursula von der Leyen lubas varustust moderniseerida ja parandada. Sõdurite ja ohvitseride sõnul pole minister seni oma lubadusi täita suutnud.

Teisipäeval lekkinud salaraporti järgi oleks Saksa kiirreageerijatel tõsiseid probleeme, kui nad peaksid kusagil tegevusse asuma. 40 protsendil sõduritest puuduvad püstolid P8 ning kuulipildujatest MG3 on 30-protsendine puudus. 76 protsendil sõduritest puuduvad öövaatlusseadmed.