Kristlikus kalendris, mida tunnistab kogu läänemaailm, osa õigeuskllikest ja tänapäeva meedia mõjul ka suur osa muust maailmast, algab uus aasta 1. jaanuariga.

1. jaanuari pani tegelikult uusaastapäevaks Rooma diktaatorina Julius Caesar 46. aastal enne meie ajaarvamist, pühendades päeva Rooma alguste ja lõppude kahe näoga jumalale Janusele, sinnamaani algas roomlaste kalendriaasta 1. märtsiga.

Aasta algas meilgi 25. märtsil

Aastal 567 oli kristlik maailm üldse loobunud roomlaste 1. jaanuarist kui uusaastast, selle koha võttis üle kevadine maarjapäev. Gregoriuse kalendrireformiga aastast 1582 pandi uus aasta jälle 1. jaanuarile tagasi, kuigi näiteks luterlikus Eestis kuni aastani 1691 võeti uut aastat vastu koos kevadega maarjapäeval 25. mail.

Kirikukalendris tähistatakse Maarja paastumispüha, millega ta alustas pärast seda, kui peaingel Gaabriel teatas talle lapsest. Maarjapäev, ka paastumaarjapäev, punamaarjapäev, kapsamaarjapäev, on üks tänaseni tähtsamaid kevadtalviseid pühi, mille juures on olulisemad järgmised jooned ja nimetused: kevade alguspäev, naistepüha, ebaõnne metsiku viimise jm kommetega tõrjumine, kapsapüha, maagilise edu meelitamise püha, kirjutab rahvakalendri andmebaas Berta.

Kõik Gregoriuse kalendrit ei tunnista

Gregoriuse kalender pole aga sugugi ainuvalitsev ja ka juuliuse kalendrisse on tänaseks 14-päevane viga sisse tulnud. Osa idakirikutest pole Gregoriuse reformi tunnistanud, ning uus aasta algab neil endiselt juuliuse kalendri järgi 14./15. jaanuaril.

Hiina traditsioonilise kalendri järgi saabub uus aasta tänavu 10. veebruaril, nimelt maoaasta, koos uue lunaarkuu esimese noorkuuga. Erinevalt meie kalendrist seal aastatele numbrit külge ei monteerita. Aga tänapäeval tähistataksegi Hiinas juba kahte uusaastat, ühte meie, teist oma traditsioonilise kalendri järgi. Ja sama teevad ka Hiina lähinaabrid.

Draakoniaasta pidustused tänavu Hiinas:

Märtsis algab uus aasta näiteks muistse Babüloonia kalendris, Ameerikas asteekide kalendris, sikhidel, Bali saarel, osas Indiast, Iraanis.  Muistsete Assüürlaste uus aasta saabus aga 1. aprillil. Osas Indiast saabub ta veel aprilli esimeses pooles. Indias paistab üldse liiga palju erinevaid kalendreid käibivat.

Aasta algus septembris-novembris

Juutide uus aasta Rosh Hashanah saabub tänavu 5./6. septembril, algab aasta 5774. Septembris võtavad uut aastat vastu ka koptid Egiptuses ja jälle osa Indiast. Muslimite uus aasta saabub 1. muharramil, mis tänavu langeb 4./5. novembrile. Siis algab neil aasta 1435, nii palju on kuukalendris möödunud prohvet Muhamedi põgenemisest Mekast Medinasse.

Juutide uusaasta septembris:

Muide maoorid Uus-Meremaal on tähistanud uue ajatsükli saabumist, matarikit, lähtudes Plejaadide täheparve nähtavale ilmumisest mais või juunis.

Maiade järgmine 394-aastane ajatsükkel baktun algas 21. detsembril. Maiadel oli aga kolm erinevat kalendrit paralleelselt, igaühe uusaasta algas ise ajal.