16. sajandi lõpus oli tegemist ühe ja sama riigiga, täpsemini maailmariigiga, kus päike kunagi ei loojunud,
. Filipiinidel Manilas ehitati hispaanlaste kants 1571. aastal, et valitseda sealt kaudu Hispaania Ida-Indiat, Mehhikos oli Mexico City kerkinud aga asteekide
kohale 1524. aastal, et valitseda sealseid Hispaania valdusi.

Laevaühendus oli (pärast Fernando Magalhaesi ümbermaailmareisi) vastloodud kolooniate vahel juba olemas. Aga teleporteerumine ühest kohast teise kõlab rohkem ulmelise legendina kui tegeliku faktina.

Gil Perez olevat olnud soldat Filipiinide kuberneri kaardiväes, kuid hetk, millest kohe kirjutame, saabus väga segasel ajal - just eelnenud õhtul olid hiinlastest piraadid tapnud kuberner Gomez Perez Dasmarinase ja võimuvaakumis puudus ilmselt ka distsipliin sõdurite seas.

Igatahes olevat Gil Perez (kas purjus või mitte) toetunud 24. oktoobril 1593 Manilas kubernerilossis seina najale (ja vist siis uinunud). Kui ta silmad avas, olevat ta avastanud, et viibis hoopis võõras kohas. Kergelt segaduses oli ta jätkanud oma vahipostil, kuni keegi võõras lähenes ja talle selgeks tegi, et ta on kummalisel moel sattunud teisele poole Vaikset ookeani, Mexico City peaväljakule.

Mexico City suur väljak. historicmysteries.com

Perez pandi esialgu türmi, kuna ta lugu oli niivõrd uskumatu, kaks kuud hiljem saabus aga laev Filipiinidelt ja kinnitust leidis vähemalt kuberneri tapmise teade. Perez olevat lastud vabaks ja pandud laevale, mis ta tagasi Filipiinidele toimetas, ning rohkem me temast midagi ei kuule.

Kahtlusi legendi suhtes külvab küll fakt, et see jutt läks laiemalt liikvele sada aastat hiljem, ja pole teada, kas mingi kirjalik allikas varasemast ajast seda üldse kinnitab.

Pealegi väidavad mõned allikad kuberner Dasmarinase surmapäevaks 25. oktoobri 1593, mis küll lugu ennast ei kummuta.

Ja lugu Gil Perezist on nii uskumatu, et väärib ka Forte lugejatele tutvustamist.