Englo tootmisjuht Toomas Sõmer selgitab, et sõjamürkide kasutamine on üldiselt keelatud, kuid selleks, et mõni hull diktaator, selline nagu näiteks kadunud Saddam Hussein, need siiski oma arsenali võtab, peavad riigid valmis olema. Õhus olevate mürkide tuvastamiseks on hulk meetodeid, kuid mürgid lagunevad kiiresti. Englo uus seade analüüsibki mürkide jääke pinnases ja taimestikul ning ütleb, millega on tegu, kirjutab Riigikaitse.ee.

“Kui mõni mees keemiarünnakus veel hinge jääb, peab oskama teda ravida. Selleks on vaja teada, mis mürgitus tal on,” ütles Sõmer.

Esimesed militaartooted arendas Englo välja 1990ndate keskel. Kaitsevägi innustas firmat selleks siis tublisti takka. Alguses tehti metalliotsijaid, siis miiniotsijaid ja lõhkamismasinaid. Viimasest on praeguseks kujunenud tõeline müügihitt: lõhkamismasinad on Mustamäelt läinud nii Kagu-Aasiasse, Prantsusmaale, Rootsi, Gruusiasse kui ka USAsse.

Ka kaitsevägi kasutab Englo lõhkamismasinaid ning väljaõppeks firma miiniotsijaid Scout. Scouti uuemat versiooni on müüdud ka Lätti. Englo tegevjuht Karin Punning meenutab, et umbes 1993. aastal tahtsid tee-ehitajad Englolt riistapuud, mis aitaks üleasfalteeritud kaevuluugid üles leida. Kahe kuuga töötasid insenerid välja metalliotsija, imestasid, kui kerge ja hea see sai, ning läksid uhkelt seda ka kaitseministeeriumile pakkuma. Alles hiljem selgus, kui karmid nõudmised on miiniotsijate tundlikkusele ja disainile seatud. Aga suhted olid toonaste militaristidega sõbralikud ja tänu neile kujunes mitu huvitavat Englo toodet.

“Hiljem tulid nooremad läänes koolitatud ohvitserid peale ning meid, kohalikku tootjat, enam ei vajatud,” ütleb Punning. Sõmer lisab, et “ilmselt on kaitseväelastel kusagil Euroopas või USAs uhkem lepinguid sõlmimas käia kui Mustamäel”.

Nii toobki Englole leiva lauale pigem tsiviilsfäär. Kokku on portfellis ligi 40 toodet — ühest küljest liiga palju, teisest küljest piisavalt, et elada üle kui tahes keerulised ajad.
Näiteks kasutatakse Eesti tee-ehituses laialdaselt Englo pinnase kandevõime mõõteriista Inspector. Haiglatest võib leida Englo radiatsiooniväravad.

Fukushima õnnetuse järel läksid aga hästi kaubaks Englo radiomeetrid.