Siia tulid kauplema nii paganausulised, kristlased kui ka moslemid, vahendab ajakiri Imeline Ajalugu.

Tänase Saksamaa territooriumil, Schleswigi linna lähedal asunud Hedeby (tuntud ka nimega Haithabu) asus soodsas kohas. Asula paiknes pika ja kitsa Schlei lahe sopis ning selle lähedalt möödus Sõjatee, üks tolle aja tähtsamatest kaubateedest. Oma hiilgeajal oli linn umbkaudu sama suur kui tollane Köln.

Hedeby pindala oli võrdne umbes 22 jalgpalliväljakuga. Võrdluseks võib tuua tollase Frangi riigi pealinna Aacheni, mille pindala oli vaid 7 jalgpalliväljaku suurune. Linna ümbritses 1300 meetri pikkune kaitsevall, mis oli pealistatud puitpalissaadiga. Valli ees oli kaitsekraav, millest sai üle silla kaudu.

Teed ja majad ei olnud Hedebys ehitatud nii, nagu juhtus. Kõik krundid olid pikad ja kitsad ning teede suhtes täisnurga all. Kõik majad olid ehitatud, viiluots tee poole.

Võrdluseks YouTube'i videoid Hedebyst:

Tähtsaid viikingiasulaid oli ka mujal Põhjamaades. Näiteks Stockholmi lähedal asus Birka. See asula loodi umbes 800. aastal. Elanikke võis seal olla ligi 700 ning linna õitseajaks peetakse aastaid 810-970. Birka oli üks Põhjamaade suuremaid kaubanduskeskusi, kus müüdi nii Kreekast kui ka Konstantinoopolist pärit kaupu.

Linna lähistel paiknenud haudadest on arheoloogid leidnud isegi Hiina siidi. Birka käis alla, kui Läänemere äärde tekkisid uued kiiresti arenevad kaubalinnad.

Ka tänapäeva Norra territooriumil oli kuulus viikingiasula, selle nimi oli Skiringssal. Linn asus Oslo fjordi ääres, mis oli Norra kõige tihedamalt asustatud piirkond. Kuna sealt on leitud arvukalt kaupmeestele kuulunud kaalusid, on põhjust arvata, et linnas tegeleti aktiivselt kauplemisega. Linn hüljati 10. sajandil, oma hiilgeajal aastatel 780-930 oli Skiringssalis ligikaudu 900 elanikku.

Taani viikingilinn Ribe oli tuntud selle poolest, et vermis oma münte. See Lääne-Jüütimaal asuv viikingilinn on eriline, sest on ka tänapäeval täies elujõus. Linn asutati 8.sajandi alguses kauplemiskohana ning see arenes Taanimaa üheks tähtsamaks asulaks. Munk Ansgar ehitas sinna 860. aastal ühe Taani esimestest kirikutest.

Ülevaade Hedeby viikingilinnast ilmus ajakirja Imeline Ajalugu 2013. aasta jaanuarinumbris. Lugu oli 8 leheküljel ning rikkalikult illustreeritud.