Roskosmos teatas eile, et on peatanud osaliselt USA globaalse navigatsioonisüsteemi ehk GPS-i jaamade töö enda territooriumil.

„Vastavalt Venemaa föderaalvalitsuse kosmoseagentuuri taotlusele võeti 1. juunist kasutusele meetmed, et vältida BPS-i signaalidel töötava seismograafilise võrgustiku jaamade informatsiooni kasutamine kõigil eesmärkidel, mis pole kaetud olemasolevate lepingutega, sealhulgas militaareesmärkidel,“ vahendas Interfax Roskosmose pressiteadet.

Asja taga on juba pikem maadlus Moskva ja USA vahel seoses Venemaa taotlusega rajada Ühendriikide territooriumile oma positsioneerimissüsteemi GLONASS tugijaamade võrgustik, mida Washington ei taha lubada.

Seega teatas Venemaa asepeaminister Dmitri Rogozin mais, et USA-l on aega Venemaale vastutulekuks kuu lõpuni. Kui GLONASS-i jaamu USA territooriumile ei lubata, siis lõpetatakse Venemaal asuvate GPS-i punktide militaarotstarbelise kasutamise võimlaus., mis nüüd teoks tehti. Samas ähvardas Rogozin, et Venemaal asuvad 11 GPS-i toetavat jaama pannakse kokkuleppele mittesaamise korral üldse septembrist kinni.

Kuid asepeaminister Rogozin kinnitas, et neil meetmeil pole mingit mõju GPS-i signaali akuraatsusele, mis on venemaalatse seas samapopulaarne nagu mujalgi maailmas. Seega vähendades oma ähvarduste kaalu juba eos.