Need tonnid olid suur osa hiljuti California kullapalaviku jooksul osariigi põuest leitud kullast. Laevahukk viis endaga kaasa nii palju väärismetalli ja värskelt rikastunud kullakaevajaid, et juhtum aitas kaasa 1857. aasta USA majanduslangusele, millest ei saadud üle enne kodusõja lõppu.

Loomulikult hakati uppunud kullalaeva kohe otsima, aga esimese 130 aasta jooksul ei saanud keegi vraki asukoha tuvastamisega hakkama. Lõpuks, aastal 1988, teatas Ohio osariigist pärit insener nimega Tommy Thompson, et ta on laeva leidnud ja suhteliselt hõlpsalt. Thompson oli eelnevalt veennud 160 investorit, et need rahastaksid teda 13 miljoni dollariga, mille eest leiutati ja konstrueeriti spetsiaalne robot nimega Nemo. Selle abiga kahe ja poole kilomeetri sügavusel lebav S.S. Central America leitigi.


Aga praegusel hetkel viibib Thompson vanglas. Kui pärast vraki leidmist õnnitleti teda kui inseneritehnilist geeniust, kes tõi päevavalgele märkimisväärse aarde, siis praegu istub ta kinni seepärast, et keeldub - või õigemini, enda sõnutsi ei ole võimeline - ütlema, kus kuld on. Tema käekäigust on aeg-ajalt kirjutanud paljud USA väljaanded Washington Postist kuni kohaliku Ohio pealinna lehe The Columbus Dispatchini. Kirjutatakse praegugi, kuna mees käib regulaarselt kohtuniku ees ikka samale küsimusele vastamas - kuhu sai kuld?

Niipea, kui Thompson ja ta tiim kaheksakümnendate lõpus teatasid, et nad on vraki leidnud, puhkes juriidiline torm: muuhulgas väitsid tervelt 39 erinevat kindlustusfirmat, et nad olid 19. sajandil aluse ja selle lasti kindlustajaiks ja kahjutasude väljamaksjaiks ning nõudsid osa aardest endale. Aastal 1996 määrati pärast pikki vaidlusi kohtus 92% leiust Thompsonile ja ta tiimile.

Aastal 2000 müüs Thompson väidetavalt umbes 50 miljoni dollari eest osa välja tõmmatud kolmetonnisest kulla, hõbeda ja väärisesemete kogumist maha. Pärast seda kaebasid ta kohtusse investorid, kes olid ekspeditsiooni sponsoreerinud, ent polnud selle ajani punast pennigi näinud.

Juriidilise rähklemise käigus kutsuti aastal 2012 Thompson järjekordselt kohtusse, aga kohale ta ei saabunud. Arreteerimisloa saanud politseinikud ei leidnud meest ja ta kadus jäljetult. Enne kadumist elas Thompson kuus aastat ühes Florida villas, makstes - nagu hiljem selgus - üüri ainult sularahas ning omades tervelt kahtteist erinevate numbritega mobiiltelefoni, millest igaüks oli ühe konkreetse inimesega rääkimiseks.

Tommy Thompson.

Alles enam kui kaks aastat kestnud inimjahi järel leiti Thompson ja ta tüdruksõber eelmisel aastal üles - nad elasid ühes hotellis Florida osariigis West Palm Beachi linnas. Thompson väitis, et ei saanud Floridast põhja pool asuvasse Ohiosse kohtu ette minna, kuna kunagi ammu Lõuna-Ameerikas moskiitohammustusest saadud haigus lööks külmemas kliimas ägedamal moel välja.

Praegusel hetkel väidavad investorid, et kogu raha, mis Thompson maha müüdud varanduse osa eest sai, on juba läbi löödud või siis erinevatele meeskonnaliikmetele, advokaatidele, ametnikele ja teab veel kellele välja makstud. Kõik peale 500 kuldmündi, mille Thompson väidetavalt ära peitis, et need oma lastele pärandada. 500 mündi väärtus on umbes 2,5 miljonit dollarit ja nüüd loodetaksegi, et mees tunnistab ühel hetkel üles, kus need on.

Kuid ehkki Thompson mäletab oma elust palju, on ta enamjaolt kohtus väitnud, et tal ei ole meeles, kuhu ta mündid peitis. Mees ütleb, et tal põeb kroonilise väsimuse harukordset vormi, tänu millele on ta lühimälu tugevalt häiritud. Viimasel ajal väidab ta, et ta pole kuldmünte üldse näinudki.

Ehkki mehele tagastatud ta dokumendid ja märkmed, mis talt aastal 2012 konfiskeeriti, ei aita needki. Ohio kohus on langetanud küll otsuse, mille järgi mehel tegelikult mingeid mäluprobleeme pole ja ta blufib - aga teha ei saa paraku midagi. Ja nii istub meesvanglas, kasvatades iga päevaga enda kukile kogunevat trahvi tuhande dollari võtta. Lisaks on talle määratud 208 tundi ühiskondlikku tööd selle eest, et ta neli aastat tagasi kohtusse ei ilmunud ja 250 000 dollarit trahvi kohtu solvamise eest.

S.S. Central America pardalt on aga tema kongisoleku aegu jätkuvalt kulda üles toodud, näiteks tegi seda aastal 2014 toimunud ekspeditsioon nimega Odyssey Marine Exploration. Väidetavalt jõudis Thompson maale toimetada vaid viis protsenti kogu aardest.