"See on halvim, mida ma kogu oma 25-aastase arheoloogitöö ajal Belize'is näinud olen," kurtis 7newsbelize-ile Belize'i Arheoloogiainstituudi arheoloog John Morris. Püramiidi on juba lammutatud sellises ulatuses, et selle taastamine on võimatu.

Kuigi eramaal paiknenud püramiid oli hooldamata, ja võsasse kasvanud, ei olnud võimalik mitte aru saada, et tegemist on püramiidiga. Ta asus omal ajal 40 000 elanikuga linna, kokku 12 ruutmiilile ulatunud 81 arheoloogiamälestise keskmes, oli ligi 20 meetrit kõrge ja ehitatud käsitsi tahutud paekivitükkidest arvatavasti 250 eKr.

Tee-ehitajad olid näinud odavat toormaterjali teeehitusele ja ilmselgelt kultuuripärand ei läinud neile korda. Sealsete seaduste alusel on kultuurimälestise lõhkujaid võimalik karistada kümneaastase vangistusega või 10 000 dollarilise trahviga, mis kumbki ei ole karistusena võrreldav havinguga kultuuripärandile.

Turismi pealt tuleb 12 protsenti Belize'i sisemajanduse kogutoodangust (SKT), ehk kultuuripärandi hävitamine läheb ka riigile tervikuna väga kalliks maksma.