Kas tegu on 21. sajandi suurima arheoloogilise sensatsiooniga või hoopis märkimisväärse teadusliku ämbriga? Mainekal briti egüptoloogil ja arheoloogil Nicholas Reevesil pole praegu veel aimu, milliseks kujuneb ajaloo otsus, vahendab ajakiri Imeline Ajalugu.

Võib-olla on ta tõesti leidnud muistse Egiptuse legendaarse valitsejanna Nofretete haua, mille avastamisest on unistanud kümned arheoloogid enne teda. Ent Reeves võib ka lihtsalt olla langenud soovmõtlemise ohvriks.

Reeves on nimelt veendunud, et Nofretete, vanaaja kuulsaim ja mõistatuslikem naine, puhkab Luxoris Kuningate orus asetseva poiss-vaarao Tutanhamoni hauakambri taga.

Tõsise egüptoloogina ei ole ta seda väidet võtnud laest, vaid sõna otseses mõttes seinast. Teadlane usub, et on Tutanhamoni hauakambri dekoreeritud seintelt leidnud peidetud ukseavauste vaevu aimatavad kontuurid.

Ta oletab, et need salauksed viivad senitundmatutesse ruumidesse, millest üks on nähtavasti panipaik, teine aga „kõigi aegade suurim arheoloogiline avastus“ ehk Nofretete hauakamber.

Nagu paljusid egüptolooge, on ka Nicholas Reevesit alati paelunud saladuslik valitsejanna Nofretete, kelle kauneid näojooni me tunneme Berliini Egiptuse muuseumis säilitatava kuulsa lubjakivibüsti põhjal.

Tutanhamoni haua põhjaseinale kantud kolmest stseenist üks kujutab vaarao muumia suu avamise tseremooniat, et muumia saaks hingata ja rääkida. Senise arvamuse kohaselt näeme stseenis Tutanhamoni muumiat ning avajaks on tema troonijärglane Eje.

Kuid Reeves juhib tähelepanu vaarao suunurga juures näha olevale vertikaalsele nahakurrule, mis tuleb tuttav ette Nofretete piltidelt ja büstidelt, samuti nagu vaarao kõrged kulmud, sirge joonega nina, kõrged põsesarnad ning elegantne ümmargune lõuaots.

Sõnaga: seinal kujutatud muumia on hoopis Nofretete ning tema suud avab pisut lihavusele kalduva noorukinäoga Tutanhamon. Kui joonised on algselt tõesti tehtud Nofretete hauakambri välisseina kaunistamiseks, siis ei saagi see teisiti olla.

Millistele argumentidele Reeves oma teoorias veel toetub, sellest loe lähemalt maikuu Imelisest Teadusest