Märtsis jõudsid Afganistanis sõdivate USA vägede käsutusse uued, GPSi abil juhitavad 120millimeetrise kaliibriga miinid. Nende abil võidakse ülitäpselt rünnata kuni 6,3 kilomeetri kaugusel asuvaid objekte. GPS-süsteemi eelistatakse näiteks laserjuhtimisele, kuna see võimaldab rünnata ka varjunud vaenlasi, kirjutab Tarkade Klubi.

Tuleb ju sõdureil Afganistanis sageli vastastikku seista kaevunud või hooneisse peitunud vastastega. Kui praegu võib mõnes hoones varitseva täpsuslaskuri hävitamiseks kuluda seitse-kaheksa laengut, siis uut, senisest palju täpsemat süsteemi kasutades vaid üks-kaks.

Ajakirja Tarkade Klubi viimases numbris:
- Mis juhtus Jaapanis?

- Milliseid otsuseid teeb ahv meie sees?

- Naised, kes on mehed

- Kopterid Liibüa kohal

- 100 aastat ülijuhtivust

- Elektriautodele uued akud tulekul

Tavalise USA sõjaväes kasutusel oleva miinipildujamiini esimene lask maandub enamasti 136 meetri raadiusse sihtmärgist, aga GPS-juhtimise korral võidakse arvestada juba hulga suurema, kümnemeetrise täpsusega. Tõsi, laserjuhitavad miinid on veel kümme korda täpsemad, nende kasutamine varjunud vastaste vastu aga raskendatud.

GPS-miinideks on võimalik ümber kujundada tavapäraseid M934-tüüpi miine, selleks lisatakse GPS-seade ja vahetatakse välja sütik. Miini sunnivad vastavalt GPSi juhtimisele õigesse paika langema põtkurid. Liikuvaid osi GPS-miinil ei ole.