Davis väidab, et senine juhtimisstiil USA relvajõududes on hakanud tsementeerima vigu ja möödalaskmisi, sest nende eest mitte ei karistata, vaid isegi premeeritakse kõrgemaid juhte, eriti kindraleid.

49-aastane Davis on olnud USA armees 1985. aastast alates, viimati saades tuleristseid Afganistanist, ja just sealne kogemus pani teda kindralites tõsiselt pettuma. Saades innustust oma kirikuõpetajalt Virginias (kes esindab küll pisikest ja oma teed otsivat McLeani piiblikirikut) ja filmist "Mr. Smith läheb Washingtoni" alustas ta juba mullu sõjakäiku korruptiivse võimuladviku vastu.

"Viimase 20 aastaga on meie kõrgemad liidrid kogunud suure koorma vigadest organisatsioonilisel, hangete ja strateegilisel tasemel. Neid altminekuid saadab organisatsiooni võimetus ennast korda teha, agressiivne vastuseis vigadest teatamisele, nurjunud testitulemuste varjamine, võitudest avalik teatamine ka siis kui neid ei ole, ja täielik vastutustundetus," vahendab wired.com.

Davise kriitikal on ilmselt oma alus, kuigi USA armeed ei saa siiski asetada samale pulgale näiteks dedovštšina-lõksus oleva Vene armeega. Korruptsiooni ja altminekuid kuuleme ikka rohkem mõne teise riigi relvajõudusest kui USA omast. Aga Afganistani sõda lõpeb ameeriklastele ilmselgelt sama alandava taganemisega kui Nõukogude armee eelmine katse seal sõdida 25 aastat tagasi.

Terrorismivastane sõda on lõppenud eelarvekärbetega ka luure- ja kaitsesektoris, võitudest saab rääkida vaid ajutistena. Ja nüüd on neid, kes valmis avalikult välja astuma juba rohkemgi, kui infolekitajad Bradley Manning või Edward Snowden. Davise suud sulgeda on ka märksa raskem, kuni tema ei lekita riiklikke saladusi.

Davis toob vigadena kaitsetööstuses välja näiteks luurehelikopteri RAH-66 Comanche väljatöötamise, mis tühistati pärast 6,9 miljardi dollari kulutamist, mobiilse kahuri XM2001 Crusader samasuguse tühistamise pärast seitsme miljardi dollari raiskamist, nagu ka Future Combat Systems-programmile läinud 20 miljardi dollari maha kandmist.

Ja eriti häirib ameeriklast see, et samal ajal on hiinlased teinud võidurelvastumisel suuri edusamme. Davis soovitab poliitilistel otsustajatel asuda armee reformimisele, eriti tasuks oluliselt kärpida 900 kindrali ja admirali ridu. Alustada tuleks kolme- ja neljatärni kindralitest, see annaks ehk teistele motivatsiooni ennast kokku võtta.

Davise enda sõjalisele karjäärile sellised artiklid küll kasuks ei tule, aga poliitikas leiaks temasugused ruumi küll.