Ajakiri Economist kirjutab uuest buumist, mis on tekitanud maailmakaubandusse juba saja miljardi dollarilise käibe. Esmalt värvati eraturvamehi toetama USA sõjalisi operatsioone Iraagis ja Afganistanis, siis aga kukkus see turg Iraagis kokku, Afganistanis on samuti vähikäiku tegemas, elatusallika nimel kolivad palgasõdurid aga jälle Aafrikasse.

See probleem on küll juba ajalooline, aga tänaseni on Aafrikas tegutsenud pigem endisi Prantsuse vöörleegioni sõdureid, 1990. aastatest alates aga ka näiteks venelastest, ukrainlastest, armeenlastest jne seiklejaid, kes otsivad tööandjaid, kes rohkem maksta suudaks.

Liibüas leidis pärast tänavust USA konsulaadi vastast rünnakut suure tööotsa aga Briti turvafirma Blue Mountain. Somaalias, niipea kui al-Shababi väed said Kismayost välja aetud, palgati korda turvama Lõuna-Aafrika firma. Iraagis ja Afganistanis on seni olnud peamiselt Pentagoni tellimusel korda ja turvalisust tagamas ligemale 20 000 palgasõdurit.

Seni on selle majandusharu kasvu upitanudki just USA suured kulutused terrorismivastasele sõjale, kuigi algne eesmärk hakkabki juba ununema. Riikides, kus vägivalda ja kuritegevust palju, on turvafirmadele alati rohkem ruumi. Praegu on selliste turvafirmade kaader aga tulnudki 70 protsendi ulatuses USA-st või Suurbritanniast.

Üks firma, kes jonnipunnina end ikka ja jälle püsti ajab, on Academi, endine Xe Services, endine Blackwater, kelle suurim möödalask oli küll 17 iraaklasest tsiviilelaniku tapmine 2007. aastal.  Pentagoni lemmikuna alustanud firma otsib üha enam tööd erasektorist. Sellele turule üritavad murda ka hiinlased. Kui Lõuna-Sudaanis jaanuaris rünnati Hiina võõrtöölisi, saadeti kohale turvamehed Shandong Huawei turvafirmast, näiteks Angolas ongi hiinlastel juba täielik ülekaal turvaturul.

Turvafirmade liikumine mustale turule tekitab samal ajal tõsisemat muret nendes, kelle arvates igasugustel despootidel ja kuritegelike jõukude pealikel siiski ei tohiks olla tõsist relvajõudu. Liibüa kodusõda, kus Muammar Gaddafi värbas tuhandeid palgasõdureid Mustast Aafrikast, kes seejärel sõja üle piiride endaga kaasa viisid, on piisavalt hoiatav eeskuju.