Väljaanne San Francisco Call, kus 21. juulil 1912 selline uudis tõesti ilmus, viitega telegraafilindile Peterburist, mainib tõesti, et ema "Ivanova Tamarin" ja tema 17-aastane tütar Olga olevat lausa juhtinud naabruskonna elanikest koosnenud röövlijõuku, kes röövis paljaks ja tappis nende talusse sattunud inimesi, kokku võis nende ohvreid olla ligi 40. Metsast leiti aga 27 tugevasti moonutatud surnukeha, tapatööd ise leidnud aset maja keldris. Vihjet Eestile algsest artiklist ei tule, küll mainitakse kohanimena Kurtio (või Kurtlo) nimelist asulat (nähtavasti kuskil Venemaal).

Naissoost sarimõrvarite kronoloogia leiab siit.

Kas Kurtlo on sama koht, kui Saaremaal Laimjala kandis asuv Kurdla, vajaks igatahes edasist uurimist. Perekonnakirjade kohaselt elas Laimjala vallas küll inimesi, kelle perekonnanimeks oli Ivanov. Tamarini nimelisi 1892-1900 aastate perekonnakirjades vähemalt esialgu küll silma ei hakka. Vaid sarnase külanime alusel neid eestlasteks lugeda on veidi ennatlik.

San Francisco ajalehe teate järgi olevat ümbruskonna hirmsaid kuulujutte kontrollima läinud sandarmid polkovnik Vassitieffi (Vassiljev?) juhtimisel nende maja ümber piiranud ja seejärel hirmsa tõe avastanud. Kokku olevat röövlijõuku kuulunud lausa 30 ümbruskonna talupoega. Igatahes inimliha söömine selles peres paistab olevat ajakirjaniku poolne liialdus.

San Francisco Call oli küll seda tüüpi ajaleht, mille puhul pole päris kindel, kas selle veergudel ilmunud telegrammid on ehtsad või oli tegemist pigem väljamõeldistega, et täita sarnase teemaga püsirubriiki. Saaremaa ajaleht Saarlane 1912. aasta juulis ei ilmunud, juuni- ja augustikuistes numbrites aga sellist teemat esimesel pilgul küll ette ei jää.

Fortel pole paraku allikaid, et asja lähemalt uurida. Hea lugeja, kas sina oled Eestis millestki sellisest varem kuulnud?