Palmyra langes teatavasti Islamiriigi kätte eelmise aasta mais toimunud Palmyra pealetungiga (13.-26. mail 2015). Islamiriik asus sihikindlalt hävitama linna ajaloolisi mälestusmärke, samas kui kõik Süüria armee katsed juulis-augustis linna tagasi võtta nurjusid. Nüüd, 9. märtsist alates tabasid tugevad Vene õhurünnakud linna, ning täna teatab siis Süüria armee, et on linna tagasi võtnud.

Kui sõjatandri kaarti vaadata, siis samal ajal on Islamiriik taandnud ka Süüria lõunaosa kõrbealadelt, mis on langenud Süüria opositsioonivägede kätte. Damaskusest on Islamiriigi väed seega eemale tõrjutud, kuigi üks tugev kants sellest kagus neil on endiselt. Tadmurist põhjas on aga näha ikka veel tugevat Islamiriigi vägede koondumist, suunaga Hama ja Homsi linnadele.

Iraagi ja Süüria sõjatandri kaart

Kontrollitavad alad:

  • hall - Islamiriik
  • purpurpunane - Iraagi armee
  • kollane - kurdid
  • roheline - Süüria opositsioon
  • helepunane - Süüria valitsusväed
  • valge - al-Qaida Nusra rinne
  • oranž - Liibanoni armee
  • sinine - Hizbullah

Iraagi poolel on Islamiriik siiani kontrollimas varem kahe miljoni elanikuga Mosuli linna, mille nad hõivasid juba kaks aastat tagasi. Teadaolevalt koondab Iraagi armee praegu vägesid, et Mosuli suunas pealetungi alustada, kusjuures huvitavaid avaldusi kostis täna, kui Iraagi asepresident Osama al-Nujaifi spetsiaalselt tänas Türgi presidenti ja peaministrit Mosuli elanike aitamise eest. Nähtavasti on Türgi sõdureid Mosuli all hukka saanud, mis viitaks, et Türgi osaleb sõjas juba ka koha peal.

Lahingud on jõudnud Qayyarah linnani Mosulist 80 km kaugusel lõunas, mis omakorda on jälle tuhandeid inimesi lahingupiirkonnast põgenema ajanud. Kuid kiiret edu Mosuli all ikka veel ei oodata.

Islamiriigi sisuline pealinn Raqqa Ida-Süürias on näinud viimastel nädalatel ka Vene õhulööke, kuid ainus jõud, mille väed üldse sellele linnale lähenevad, on Süüria kristlastest ja ennekõike kurdidest koosnevad Süüria Demokraatlikud Jõud, kelle edu on Türgit ja Süüria valitsusvägesid pigem ärevusse ajanud, sest kurdide ala Süürias sõnastab end järjest sõltumatuma territooriumina. Palmyra-Raqqa maantee kaudu oleks küll ka Süüria valitsusvägedel võimalik Raqqa suunas edasi liikuda, kuid see edenemine pole just kerge.

Juuresoleval kaardil on näha, et Islamiriik kontrollib ka väikest territooriumi Liibanoni aladel.

Väidetavalt kontrollib Islamiriik ka kolmandikku küladest Egiptusele kuuluval Siinai poolsaarel.

Liibüa sõjatandri kaart: kollane - tuareegid, roheline Tripoli valitsus, punane - Benghazi valitsus, hall - Islamiriik

Liibüas on Islamiriigi käes endiselt Muammar Gaddafi sünnilinn Sirte (Surt) ja on näha, et Islamirrik on seal ka oma valdusi oluliselt laiendanud.

Jeemeni kodusõjas kontrollib Islamiriik või sellega liitunud üksused vaid väga pisikesi piirkondi.