Pärast nädal kestnud üritusi jooksid islamiriigi võitlejad neljapäeval edukalt Mosuli tammile tormi ja sundisid kurdide jõud piirkonnast taganema, teatasid tammi lähedal elavad inimesed Associated Pressile Fox Newsi vahendusel.

Islamiriik tegi neljapäeval internetis avalduse, milles kinnitas tammi hõivamist ning lubas jätkata edasimarssi kõigis suundades.

Mosuli tamm, mida varem tunti Iraagi endise juhi Saddam Husseini järgi Saddami tammina, asub Iraagi suuruselt teisest linnast Mosulist kohe põhjas. Mosul langes islamiriigi kätte 10. juunil.

Tammide ja veehoidlate hõivamine annab islamivõitlejatele kontrolli vee ja elektri üle, mida võidakse kasutada toetuse võitmiseks nende võimu all oleval territooriumil, andes nappivaid ressursse elanikkonnale. Teine võimalus on müüa neid ressursse tuluallikana.

Kuid on olemas ka hirm, et islamivõitlajad võivad tammi taha paisutatud vee lahti päästa ja hävitada maa kuni pealinna Bagdadini, kuigi tammi elektri- ja veeressursside säilitamine oleks nende riigiehitamise püüdlustele võtmetähtsusega.

Varem sel aastal hõivasid pühasõdalased väiksema Falluja tammi Eufrati jõel. Seda on teadetekohaselt kasutatud relvana, eesmärgiga avada see üleujutuseks, kui valitsusväed linna peale liiguvad.