"Peame tagama, et džihaadivõitlejad ei saaks Iraagis tugipunkte. Rahvusliku julgeoleku meeskond kaalub kõiki võimalusi. Ma ei välista midagi," kinnitas ta.

Kohe pärast Obama avaldust kiirustas aga Valge Maja pressiesindaja Jay Carney teatama, et Valge Maja ei plaani kindlasti saata Iraaki maavägesid.

Pentagoni allikate väitel on hetkel reaalseim õhurünnakud ISIS-e vastu.

Obama on mõistnud, et Iraak vajab rahvusvaheliselt kogukonnalt rohkem abi. Just Iraagi olukorra mittemõistmises on USA vabariiklased presidenti viimastel päevadel süüdistanud. Nende väitel oli Iraagist taktikata lahkumine vale käik.

Sunnidest koosnev ja al-Qaidast inspireeritud, kuid oma liiga äärmuslike vaadete tõttu rühmitusest lahku löönud ISIS (ka ISIL - Iraagi ja Levanti Islamiriik) on esmaspäeva õhtust, kui vallutati Mosul - riigi tähtuselt ja suuruselt teine linn - ekspertide sõnul šokeeriva kiirusega edasi liikunud.

Kõigest päevadega on suudetud enda kontrolli alla võtta mitu linna - Tikrit, Erbil ja Baiji - ning endiselt käib lahing Samarras, mis asub Bagdadist vaid 125 kilomeetri - tunni aja autosõidu - kaugusel. Kuuldavasti sinna suundutaksegi.

Iraagi valitsus kaotas eile kontrolli isegi naftalinna Kirkuki üle, kui pealetungi kartev sõjavägi sealt lihtsalt jalga lasi ja võim kurdidest sõdurite kätte läks.