Leid tuli nähtavale, kui arheoloog Francisco Estrada-Belli rühm kaevas rüüstajate rünnaku tõttu avatud tunnelis, vahendab ERR teadus.

Dekoratiivkrohviga kaetud reljeef asub mitmest ruumist koosneva ristkülikukujulise hoone välispinnal, see on 8 meetrit pikk ja 2 meetrit kõrge.

Suur osa hoonest ümbritseb endiselt sinna hiljem loodud 20 meetri kõrgusest ehitisest tulnud killustik.

Nikerdis ise on värvitud punaseks ning sellel leidub siniseid, rohelisi ja kollaseid detaile. Sellel on kujutatud inimfiguure mütoloogilises ümbruses, mis viitab omakorda, et need võivad olla jumaluse staatuses valitsejad.

Arheoloogide rühm lootis leida viiteid hoone otstarbe kohta, kuna samast tuli eelmisel aastal päevavalgele seniteadmata haud. Selles oli üks luustik ning 28 keraamilist anumat ja puidust surimask.

Ning tõesti - figuuride all olev kirjutis ütleb, et selle ehitise lõi Holmuli lõunaosa võimas valitseja Naranjo.

Pühenduses väidab kuningas: "Ajwosaj Chan K'inich", et on taastanud valitsemisliini. Friisil olevad kujutised ja kirjad annavad ka informatsiooni maiade poliitiliste jõudude kohta.

Sellel teksti põhjal võib ehitis olla loodud 590. aasta paiku, väitis Harvardi ülikooli maiade uurija Alex Tokivinine, kes uuris seda kujutist.

Foto: AFP

Arheoloog Estrada-Belli sõnul on leid unikaalne ning kujutab endast ilusat kunstiteost, mis ütleb inimestele palju hoone funktsiooni ja tähtsuse kohta.

Uurimisrühm loodab 2014. aastal otsimist jätkata, et sellest paigast rohkem leida.