Ametlik vabandus aastatel 1945-1949 toimunud hukkamiste eest on osa lepitusaktist Lõuna-Sulawesi lesknaistega, kelle mehed aastatel 1946 ja 1947 Hollandi sõjaväelaste poolt õigusvastaselt hukati, vahendab NOS.

Lõuna-Sulawesi lesknaised ei viibinud Jakarta kultuurikeskuses toimunud üritusel kohal. Nad on reisimiseks liiga vanad ja nõrgad. Nende advokaat soovis, et vabandus esitataks Sulawesi saarel, kuid Holland ei soovinud seda teha.

Suursaadik ütles, et vabandus on mõeldud laiemalt kui ainult Sulawesi jaoks ning seetõttu on sobilik see Indoneesia pealinnas Jakartas esitada. Hiljem sõidab ta ka Lõuna-Sulawesisse, et lesknaistega isiklikult kohtuda.

Kapten Raymond Westerlingi vägede poolt tollal Lõuna-Celebesiks nimetatud piirkonnas korraldatud veresaun oli üks süngemaid hetki Hollandi vägede ja Indoneesia ülestõusnute vahelises võitluses. Puhastusaktsioonis hukkus tuhandeid inimesi.

Suursaadik ütles oma kõnes, et Holland on vastu võtnud otsuse, mille järgi võivad kõik õigusvastaste hukkamiste tõttu Hollandi Ida-Indias leseks jäänud naised Hollandilt kompensatsiooni nõuda. Sulawesi ja Rawagede naised pidid kompensatsiooni ja vabanduse kohtu kaudu välja võitlema.