Vahendame Vikipeedia andmeid:
Liliʻuokalani (sündinud Lydia Liliʻu Loloku Walania Wewehi Kamakaʻeha, tuntud ka nimega Lydia Kamakaʻeha Paki, hiljem kasutatud ka nimekuju Lydia Dominis; 2. september 1838 – 11. november 1917) oli Hawaii Kuningriigi viimane monarh ja ainus valitsev kuninganna.

20. jaanuaril 1891 päris Liliuokalani trooni oma vennalt Kalākaualt, kellel polnud lapsi. Ja lapsi polnud ka Liliuokalanil. Liliuokalani nimetas oma pärijaks oma õetütre Victoria Kaʻiulani, kes aga suri 6. märtsil 1899 23-aastaselt vallalise ja lastetuna. Pärast tema surma ei nimetanud Liliuokalani uut pärijat ning rohkem õelapsi tal polnud ka. Niisiis suri koos Liliuokalaniga välja kogu Hawaii kuningasugu.

29. jaanuaril 1891 Liliuokalani krooniti. Esimesi samme troonil oli aga tühistada nn Täägikonstitutsioon, mida Kalākaua oli 1887. aastal sunnitud relvaähvardusel alla kirjutama ja millega ta oli andnud suure võimu USA esindajate kätte.

Liliuokalani kukutati riigipöördega 14. jaanuaril 1893. Riigipöörde korraldas rühm havailasi, eurooplasi ja ameeriklasi, keda pahandas kuninganna soov muuta põhiseadust, et anda monarhile vetoõigus kõigi seaduste suhtes. 1. veebruaril kuulutas endine USA saadik Hawaiil endise Hawaii kuningriigi USA protektoraadiks.

Riigipöörde järel palus Liliuokalani USA presidendilt Grover Clevelandilt, et see taastaks Hawaii iseseisvuse. President möönis, et riigipööre polnud seaduslik, kuid ei taastanud Hawaii iseseisvust. Moodustati komisjon, kes uuris riigipööret. 26. veebruaril 1894 avaldati Morgani aruanne, mille kohaselt olid kõik riigipöörde osapooled, välja arvatud kuninganna Liliuokalani, käitunud seaduspäraselt ja vabad vastutusest. 4. juulil 1894 kuulutati välja Hawaii Vabariik, mis aga 7. juulil 1898 muudeti USA territooriumiks. USA osariigiks sai Hawaii 1959. aastal.

16. juunil 1895 leiti Liliuokalani kodust käsitulirelvi. Kuninganna väitis, et ei teadnud nende olemasolust, kuid ta mõisteti riigipöördekatse eest 5 aastaks sunnitööle. Hiljem muudeti see karistus 1 aastaks koduarestiks. Kohtuasju USA riigi vastu, oma maade tagasi saamiseks algatas ta hiljemgi, kuigi edutult. Suri ta Honolulus 79-aastasena.