Eesti Meremuuseumi direktori Urmas Dreseni sõnul viib näitus külastaja rikkalikku ja põnevasse viikingiaegsesse maailma, mis kindlasti muudab arusaamu viikingitest kui üksnes laevaehitajatest ning jõhkratest sõjameestest ja maadeavastajatest. Rääkimata sellest, et tegelikult polnud neil sarvedega kiivreid.

“Näitusel eksponeeritud leidude seas on valik relvasid ja võidetuid aardeid, mis annavad tõepoolest tunnistust nende vallutamistungist, kuid see pole kaugeltki kogu nende lugu,” ütles Dresen pressiteates. “Arenenud käsitöö, peened kuld- ja hõbeehted, Araabia päritolu mündid ning oskuslikult sepistatud relvad ja tööriistad viitavad arenenud sepakunstile ja tihedatele kaubandussuhetele naabermaadega.”

Näitusel on eksponeeritud üle 500 viikingiaegse leiu. Originaalesemete seas on nii münte, relvi, ehteid, majapidamistarbeid, talismane, luid kui laevadetaile, mis asetavad teadmised viikingitest viikingitest, nende kaubavahetusest, vallutustest, religioonist, tavadest ja igapäevaelust uude valgusesse.

Lisaks originaalesemetele pakub näitus proovimis- ja avastamisrõõmu eksklusiivsete koopiate ja interaktiivsete eksponaatide näol: loomulikult ei puudu ka viikingiajastu keskne sümbol – täismõõtmetes viikingilaev.

Esimest korda Skandinaavia ja Balti riikide piirkonda jõudnud näitus "Viikingid: elu legendide taga" ("We Call Them Vikings") jääb Lennusadamas avatuks kuni järgmise aasta 15. jaanuarini.

Paralleelselt Lennusadama väljapanekuga on aga Paksus Margareetas avatud meie oma viikingiaega tutvustav näitus "Viikingiaja aarded Eestist", mis toob suure hulga haruldasi viikingiaegseid kodumaiseid leide ja värskeid uurimustulemusi avalikkuse ette.