Ameerika Ühendriikide ametiühingu juht Jimmy Hoffa kadus 30. juulil 1975. aastal Machus Red Foxi restorani parkimisplatsilt Detroidi äärelinnas Bloomfieldis. Oma sõnade kohaselt läks ta kohtuma kahe tuntud maffiabossi Anthony Giacalone ja Anthony Provenzanoga.

Politsei leidis tollal restorani juurest küll tema auto, kuid temast endast mitte ühtegi jälge. Õiguskaitseorganid, sealhulgas FBI on aastaid üritanud tema saatust välja selgitada, kuid tulemusteta.

Giacalone ja Provenzano ei viibinud uurimise andmetel tol õhtul restorani läheduses ja on Hoffaga kohtumise kokkuleppimist eitanud. Peale seitsme aasta täitumist kadumisest kuulutati Hoffa 1982. aastal ametlikult surnuks.

Hoffa saatuse kohta on läbi ajaloo välja käidud mitmeid erinevaid versioone, kuid mis temaga tegelikult juhtus, on jäänud saladuseks.

Vihje endiselt maffiategelaselt

Kuid müsteerium võib saada peagi lahenduse, sest FBI on taasalustanud endiselt maffiategelaselt Tony Zerillilt saadud vihje põhjal Hoffa surnukeha otsinguid

Otsinguid teostatakse saatuslikust Machus Red Foxi restoranist kõigest 30 kilomeetri kaugusel.

FBI sai Zerillilt vihje juba aasta alguses, kuid juuris seni selle tõelevastavuse kallal. Lõpuks jõuti järeldusele, et Zerilli vihjel on suure tõenäosusega tõepõhi all ja mõne päeva eest alustati otsingutega.

Zerilli vabastati alles 2008. aastal vanglast, kus ta kandis karistust organiseeritud kuritegevuse eest. Muide Zerillis ise oli Hoffa kadumise ajal vangis.

Teisipäeva varahommikuks ei olnud FBI veel midagi leidnud, kuid suure maa-ala põhjalikuks läbi kammimiseks võib kuluda veel päevi.