Järgmisel kuul, 11. septembril kui möödub üksteist aastat New Yorgi ja Washingtoni vastu suunatud terrorirünnakutest, ilmub raamatupoodide lettidele raamat endise "hülge" muljetega operatsioonist, kus hukkus USA ja tema liitlaste poolt kardetud Al-Qaida juhtfiguuriks peetav Osama bin Laden.

USA suurkirjastusse Penguin Group kuuluva Duttoni teatel saab Mark Oweni nime all avaldatava raamatu pealkirjaks "No Easy Day" (Kõike muud kui kerge päev) ning see paljastab Pakistanis eelmise aasta mai ööl toimunud sündmuste telgitagused, kirjutab Daily Mail.

Kirjastus paneb teosele suuri lootusi ja ennustab müügirekordeid. Mark Owen on pseudonüüm, mida esimeste seas Abottabadis bin Ladeni maja kolmandale korrusele tunginud ja terroristi surma pealt näinud lahinguveteran kasutab.

Mälestusteraamatu kaasautoriks on ajakirjanik Kevin Maurer, kes on töötanud nelja raamatu kallal, muu hulgas Afganistanis teenivatest sõduritest. Maurer veetis viimased aastad sõjaväekorrespondina koos USA vägedega lahingukolletes Iraagis ja Afganistanis ning tegi kaastööd Fayetteville Observerile.

Anonüümseks jääda soovinud kõrge sõjaväelase sõnul pole neile raamatu käsikirja näidatud, nii ei saa kinnitada, kas selles avalikustatakse salastatud informastiooni või ei.

The New York Times's Media Decoderi ajaveeb märgib, et raamatus on detailselt juttu Oweni imelisest treeningust, mis tegi temast SEALi liikme. Raamat algavat helikopteri hädamaandumisega bin Ladeni tagaõues, mis pidi autori peaaegu tapma ja lõpeb "kurja terrorigeeniuse" surmaga.

Kõmulise raamatu autor on aktiivteenistusest erru läinud.

USA valitsuse väitel hukkus Osama bin Laden (tegelikult Usama ibn Ladin) eelmisel aastal 2. mai öösel SEALi korraldatud erioperatsiooni käigus Pakistanis Abbottabadi linnas oma kodus.

Eelmise presidendi George W. Bushi poolt esiterroristiks tituleeritud islamisti surnukeha heideti võimalike ekstsesside ärahoidmiseks lennukikandjalt Araabia merre.