Toimus see 25. juunil 1958, kui 32-aastane eestlasest meremees, kellest tollane välismeedia teadis moonutatud nimekuju Erich Teayn (Jaak Pihlau raamatu "
" andmetel oli nimi tegelikult Erich Klaup), oli hüpanud kalalaevalt
selle kiireimasse kaatrisse ja otsis poliitilist varjupaika
põhjatipus asuval Lääne-Shetlandi saarel. Väidetavalt olevat temast Eestisse maha jäänud naine ja tütar.

Kohe tema kannul tungisid Shetlandile aga 30 tema meeskonnakaaslast, kes hakkasid saart läbi kammima. Klaup oli palunud abi ühel kohalikult majaperemehelt, kes sai vaevalises saksa keeles öeldud abipalvest aru ja peitis Klaupi ära, samal ajal asjast politseile teatades. Vene meremehed läksid majast mööda, ilma Klaupi tabamata. Nad olid ka kolkinud kohalike majade ustele ja püüdnud žestide abil selgeks teha, et otsivad kedagi, aga keelebarjäär tegi suhtluse võimatuks.

Kaks päeva hiljem, kui juba kogu Briti meedia juhtunust kirjutas, toimetati Klaup Edinburghi ülekuulamisele, isegi Briti parlamendis esitati järelepärimine ja siseminister Rab Butler võis kinnitada, et venelased olid samal päeval Shetlandilt lahkunud. Klaup sai asüüli ja hakkas Inglismaal tööd otsima. N Liidus mõisteti ta tagaselja hiljem 25+5 aastaks vangi.

Sel nädalal on teema üles soojendanud väljaanne Estonianworld, kuigi enamik siinsest kirjeldusest pärineb 1958. aasta Rootsi ajalehest Teataja.

Hea lugeja, kas sa tead sellest juhtunust midagi?