Vene rahvale pole sarnast (sõna otseses mõttes) lööki juba ammu osaks saanud. Viimane kord tabas tõesti suur meteoriit neid enam kui sajandi eest, 1908. aastal, vahendab mental_floss.

Evengi rahva liige meenutas Tunguusi meteoriiti nõnda: "Nägin imet: puud langesid, oksad põlesid. Väljas muutus väga eredaks - kuidas seda öeldagi - nagu taevasse oleks teine päike lisandunud. Silmadel oli valus, panin need kinni..."

Kohalik asunik teadis lisada, et plahvatusest tekkinud lööklaine purustas isegi ligi 65 kilomeetri kaugusel hoonete aknaklaase.

Maapealne olemine kujunes ajutiselt üsna palavaks: "Sel hetkel muutus kõik nii kuumaks, et ma ei suutnud seda taluda, nagu särk oleks põlenud. Majade vahel lõõtsutas kuum tuul, nagu suurtükkidest..."

Tunguusi meteoriidi tekitas eri andmetel 10-20-megatonnise plahvatuse; see hävitas enam kui 2000 ruutkilomeetri ulatuses metsa.

Plahvatus toimus maapinnast kõrgemal. Pealtnägijad on kirjeldanud, kuidas taevas kaheks lõhenes ja leegid paistsid otse metsa kohalt.

Nii mõnigi inimene kartis, et sündmus ennustab maailmalõppu (eriti kohalikud). Meteoriiditabamuse järelmõjud piirdusid siiski eelkõige erakordselt kenade päikeseloojangutega, mida veel mõnda aega näha sai.

Teadlased usuvad, et nn Tunguusi sündmuse põhjustas maapinnast umbes kümne kilomeetri kõrguse plahvatanud meteoor või komeet, mis võis kaaluda üle 600 000 tonni. Inimesed väitsid, et kogesid tervet plahvatuste seeriat, nii et meteoore võis olla ka mitu.

Hilisemad uurijad mitmest eri riigist pole üllataval kombel leidnud maapinnalt aga jälgi ei meteoorist ega komeedist. See on sünnitanud mitmeid hüpoteese, et mis siis ikkagi juhtus.

Muuhulgas peetakse võimalikuks, et asja taga on võõrplaneetlased. Miks nood tahtsid osa Siberist purustada või mis neil oli konkreetselt männimetsade vastu, jääb hetkel muidugi vastuseta.

Kes tahab teema kohta lähemalt lugeda, (taas)tutvugu näiteks Forte varasema artikliga, kuidas Tunguusi katastroof võinuks palju hullemaks kujuneda, kui sealsamas viibinud tulnukate alus poleks meteoriidile ennast ohverdades ette sööstnud.