EIU kasutab ohtude hindamisel skaalat ühest 25-ni ning Trumpi hinne on 12.

EIU kirjutab, et seni on Trump avaldanud oma poliitika kohta väga vähe detaile ning need kipuvad olema pidevas muutuses. Mõned teemad on aga siiski ilmsiks tulnud.

Esiteks, kirjutab EIU, on Trump olnud erakordselt vaenulik vabakaubanduse suhtes ning nimetanud Hiinat korduvalt „valuutamanipulaatoriks“.

Samuti on Trump EIU sõnul võtnud erakordselt parempoolse seisukoha Lähis-Ida ja islamiterrorismi suhtes, sealhulgas toetanud terroristide perekondade tapmist ning maavägede sissetungi Süüriasse Islamiriigi hävitamiseks (ja viimase nafta omandamiseks).

„Trumpi võidu korral võiks tema vaenulik suhtumine vabakaubandusse ning eriti võõrandumine Mehhikost ja Hiinast eskaleeruda kiiresti kaubandussõjaks ning vähemalt teha lõpu Vaikse ookeani ülesele partnerlusele USA ning 11 muu Ameerika ja Aasia riigi vahel, mis allkirjastati 2016. aasta veebruaris. Tema militaristlikud suundumused Lähis-Ida suhtes (ja kõigil moslemitel USA külastamise keelamine) oleks võimas värbamise abivahend džihadistlikele organisatsioonidele ning suurendaks nende ohtu nii regioonis kui ka väljaspool seda,“ hoiatab EIU.
„Kuigi me ei usu, et Trump võidaks oma kõige tõenäolisemat demokraadist konkurenti Hillary Clintonit, on sellele ennustustele olemas ohud, eriti terroriakti korral USA pinnal või äkilise majandusliku languse korral. On märkimist väärt, et kaasasündinud vaenulikkus Trumpi suhtes vabariiklaste hierarhias kombineerituna vältimatu demokraatide tugevalt mürgise vastuseisuga tooks kaasa paljude tema radikaalsemate poliitikasuundade blokeerimise kongressis, kuigi selline sisemine nääklus õõnestaks ka sise- ja välispoliitika kujundamise sidusust,“ märgib EIU kokkuvõtteks.

EIU hinnangul kümme suuremat ohtu maailmale (hinded 1-25 palli):

1. Hiina elab üle kõva maandumise 20
2. Venemaa sissetungid Ukrainasse ja Süüriasse on avalöögiks uuele külmale sõjale 16
3. Valuutade ebastabiilsus kulmineerub arenevate turgude võlakriisiga 16
4. Euroopa Liit hakkab sisemise ja välise surve tagajärjel lagunema 15
5. Grexitile järgneb euroala lagunemine 15
6. Donald Trump võidab USA presidendivalimised 12
7. Džihaaditerrorismi kasvav oht destabiliseerib maailma majanduse 12
8. Suurbritannia hääletab Euroopa Liidust väljaastumise poolt 8
9. Hiina ekspansionism kutsub esile relvakokkupõrke Lõuna-Hiina merel 8
10. Investeeringute kokkuvarisemine naftasektoris kutsub tulevikus esile nafta hinna šoki 4