Craig Harrisoni rekordilised lasud hävitasid kaks mässulist järjestikuste kuulidega — ehkki nood olid 975 meetrit väljaspool snaiprirelva ametlikku laskeulatust, vahendab The Daily Mail.

Teeneka veterani surmavad lasud 2475 meetri pealt löövad varasemat rekordit 46 meetriga.

Harrison kasutas sõjaväe võimsaimat snaiprirelva, Briti päritolu optilise sihikuga vintpüssi L115A3 Long Range Rifle.

Vahemaa oli sedavõrd pikk, et 8,59 mm kaliibriga kuulidel võttis sihtmärkideni jõudmine ligi kolm sekundit aega. Relva läbi, millele on hüüdnimeks pandud Hääletu Salamõrtsukas (ingl The Silent Assassin), on teise ilma saadetud hulgaliselt Talibani püssimehi.

L115A3 on konstrueeritud tõhusaks kasutamiseks distantsilt kuni 1500 meetrit ning peaks sellest vahemaast edasi võimaldama ainult „kurnavtuld”.

Kapral Harrison sooritas rekordlasud pärast seda, kui tema komandöri ja Afgaani sõdureid patrullkäigu ajal mullu novembris Helmandi provintsis rünnati.

Harrisoni sõiduk oli kaugemal mäeseljandikul, sihik suunatud Talibani laagri poole. „Nägime kaht mässulist läbi hoovi jooksmas. Nad liikusid meie poole, kandes automaatrelva, ja avasid tule komandöri sõiduki pihta. Tingimused olid ideaalsed: tuult polnud, ilm oli kena, nähtavus hea," kirjeldas Harrison. "Esimene lask tabas automaaturit kõhtu. Too langes kohe maha ja jäi liikumatuks. Teine mässuline haaras relva ja minu teine lask tabas teda külge.”

Eelmine snaiprirelvast tulistamise kaugusrekord, 2429 meetrit, kuulus Kanada sõdurile.


Snaipripüss L115A3

Kaliiber: 8,59 mm
Pikkus: 130 cm
Kuuli kiirus torus: 3368 km/h
Magasinis: viis lasku
Hind: 6900 naela (124 200 krooni)
Ühe padruni maksumus: 2 naela (36 krooni)