Osana organiseeritud kuritegelike rühmituste vastasest operatsioonist Manchesteris leidis politsei päästiku ja magasini, millesse on nende hinnangul võimalik kuule paigutada. Mõlemad arvatakse olevat valmistatud printeri abil, vahendab Sky News.

Politsei usub, et haarangu käigus Bagley linnaosas võidi avastada Suurbritannia esimene 3D relvaprintimisvabrik.

Juba varem on väljendatud muret, et printerid, mis kasutavad väga õhukesi plastikukihte tahkete esemete valmistamiseks, võidakse kasutada relvade valmistamiseks, milles puuduvad metallosad ning mida seetõttu ei pruugita avastada lennujaamade turvaväravate abil ja muudes sellistes kohtades.

„Kui leiab kinnitust, et need, mille me konfiskeerisime, on ehtsa tulirelva kokkupanemiseks kasutatavad komponendid, näitab see, et organiseeritud kuritegelikud rühmitused on omandamas tehnoloogiat, mida võib osta linna peatänavalt, et valmistada järgmise põlvkonna relvi,“ ütles Suur-Manchesteri politsei detektiivinspektor Chris Mossop Sky Newsile. „Teoorias võimaldab see tehnoloogia põhimõtteliselt kurjategijatel toota oma relvi oma kodu privaatsuses, millega võidakse varustada kuritegelikke jõuke, mis tekitavad meie kogukondadele nii palju kannatusi. Et need on plastikust ja neid ei saa röntgenkiirtega avastada, on neid lihtne peita ja salaja edasi toimetada.“

Mais tulistas USA kaitsetööstusettevõte Defense Distributed edukalt esimesest 3D printeriga valmistatud relvast ja teatas, et kavatseb levitada jooniseid internetis. Firmal kulus aasta töötava relva kokkupanemiseks.

3D printerite hind on viimastel kuudel dramaatiliselt langenud. Praegu saab aparaadi kätte vähem kui 1000 naela (1170 euro) eest.