Tõsi ta on, et USA on arvatavasti riik, kus on kõige lihtsam seaduslikul teel endale tulirelva soetada - piisab vaid vajalikust rahasummast ja korras paberitest.

Eriti suureks paisub relvamüük just niinimetatud mustal reedel - esimesel reedel peale ameeriklaste seas palavalt armastatud tänupüha. Föderaalse juurdlusbüroo (FBI) statistika kohaselt purustati viimasel tänupühal see kõigi aegade relvade müügi rekord.

Kokku müüdi 25. novembril 126 166 erinevat relva. FBI andmetel püstitati eelmine rekord 2008. aastal, kui ameeriklased ostsid 97 848 eri tüüpi püstolit, vintpüssi ja (pool)automaatrelva. Statistika üksikasju müüdud relvatüüpide kohta pole siiani avalikustatud.

Relvamüügi statistika põhineb relvamüüjate poolt büroole saadetud ostusoovi esitanud isikute taustkontrolli järelepärimiste arvul. Seda sammu nõuab USA seadusandlus.

Võrreldes 2010. aasta müügiarvudega suurenes relvamüük ameeriklastele 32 protsendi võrra, kusjuures eelmisel aastal kasvas märkimisväärselt nende inimeste arv, kes ostsid tulirelva esmakordselt. Allikas FBI-s teatas Agence France-Presse'ile, et büroo analüütikud ei oska kuidagi põhjendada sellist järsku relvahuvi kasvu.

Osalt selgitatakse suurenenud nõudlust tulirelvade vastu suure naiste arvuga, kes on hakanud tegelema spordialadega, kus kasutatakse püstoleid ja vintpüsse. USA laskespordi föderatsiooni (NSSF) esindaja Larry Keane'i sõnul kasvab see seoses ameeriklaste järsu tunnetusega, et neil on põhiseaduslik õigus omada tulirelva.

Tänupüha järgne must reede on oluline päev USA kaupmeestele - sel päeval korraldavad paljud firmad suuri allahindluskampaaniaid. Tänu ostlejate tungile võivad paljud ettevõtted saada sel päeval toimuvate allahindlustega kasumit ja kustutada oma vana kahjumi.

Relvade kuritarvitamise tõkestamise keskuse (CPGV) president Dennis Henigan ütles, et relvamüügi hüppelise kasvu taga võib olla ka relvamüüjate üha agressiivsem müügipoliitika ja aktiivsem osalemine musta reede kampaaniates.