Iga revolutsioon, nagu ka Araabia kevad, toob tänavaile väga erinevate eesmärkidega liikumisi. On olemas liberaalseid liikumisi, mis võtavad Lähis-Idas eeskujuks lääneliku heaolumudeli, ja on konservatiive, kes räägivad Koraani kehtestamisest ehk siis šariaadist. Kuid Süürias on need jõud ühiselt üritamas kukutada Araabia Taassünni Sotsialistliku Partei (Baath) diktatuuri.

End al-Qaidaga seostav An-Nusra rinne ei saa endale lubada otsest konflikti läänemeelse Vaba Süüria Armeega, kuigi see liidusuhe ongi lahkhelisid täis. Samas on äärmusislamistid libisenud avalikku konflikti nii Iraagi kui ka Süüria kurdidega. Ja nüüd siis puhkes veel al-Qaida meeste omavaheline kodusõda Süürias.

Lahingud Süürias:

Al-Qaida keskjuhtkonna nimel levitatakse avaldusi, kus "Iraagi ja Levandi Islamiriik" (ISIL) avalikult hukka mõistetakse, samas tuleb teateid, et just see rühmitus on ka massimõrvu toime pannud. Viimase nelja nädalaga on teada ka 1747 inimese hukkumisest al-Qaida rühmituste omavahelises arveteklaarimistes. ISIL on asunud konkureerivate rühmituste juhte mõrvama, mis on konflikti eriti vihaseks ajanud.

Kuna ISIL on selgelt välja kasvanud Iraagis tegutsevast al-Qaidast (või isegi kattuv sellega), siis on tal ka tihedamaid sidemeid Iraagis endiste Saddami-lojalistidega, kelle jaoks julmused on olnud juba aastakümnetega harjumuseks, ning al-Qaida tegelikud liidrid (tänaseks hukkunud Osama bin Laden ja liikumist nüüd juhtiv Ayman al-Zawahiri) pole kunagi ka selle üle täit kontrolli omanud. Ja sealt on kümne aastaga välja kasvanud avalik konflikt.

Sõda pole ka Iraagis läbi:

Al-Qaida käsud on olnud selged juba peaagu aasta - ISIL lõpetagu isetegevus ja naasku an-Nusra rinde rüppe, nüüd on siis kompromisside otsimisele ka kriips peale tõmmatud. ISIL-i ja Iraagi al-Qaidat juhib sama mees - Abu Bakr al-Baghdadi - kes on ise pärit Samarrast, Iraagist ja kelle tabajatele on USA lubanud maksta kümme miljonit dollarit. Vaid al-Zawahiri eest on lubatud rohkem - 25 miljonit.

Teised Süürias tegutsevad rühmitused süüdistavad al-Baghdadit selles, et too on keskendunud oma emiraadi loomisele Süüria-Iraagi piirialal, unustades ikka veel kestva sõja Assadite klanni vastu. ISIL aga hakkas oma kontrollitavatel aladel (Ragas ja Azazis) kehtestama juba talibanlikku korda. Tuntud Süüria vaimulik šeik Adnan Al-Arour on süüdistanud ISIL-i koguni Assadite salaluure Mukhabarat heaks töötamises.

Kuid ISIL on tõmmanud oma ridadesse enam kui 40 000 liiget, ohustades selgelt Vaba Süüria Armee ja an-Nusra positsioone selja tagant. Ja nad on hoogustanud oma rünnakuid ka Iraagis.