Juhtumit kirjeldab värskelt ilmunud raamat "The Last Battle: When U.S. and German Soldiers Joined Forces in the Waning Hours of World War II in Europe", mille pealkiri ütlebki kõik ära.

Autor on sõjandus- ja eriti Teise maailmasõja asjatundja Stephen Harding. Pole ime, kui filmitootjad tahavad selle värvika loo peagi (kahtlemata veel värvikamal kujul) kinolinadele tuua.

Situatsioon tekkis 5. mail 1945 – viis päeva pärast Hitleri enesetappu. Kolmes Shermani tankis saabunud Ameerika sõdurid eesotsas kapten John C. 'Jack' Lee juunioriga vabastasid Austrias asuva maalilise keskaegse kindluse Schloss Itter (ülaloleval fotol).

Lossis viibisid muuhulgas natsivägede vangistatud tähtsad isikud nagu Prantsusmaa endised peaministrid Paul Reynaud ja Eduard Daladier ning vägede ülemjuhatajad, kindralid Maxime Weygand ja Paul Gamelin.

Schloss Itterit saabus peagi taasvallutama Relva-SS-i 17. diviis. Natsid olid arvuliselt ja laskemoonavarude poolest ülekaalus, aga neid võttis vastu ootamatu ühisrinne.

Sinna kuulusid ameeriklastest vabastajad, natsivastased Saksa Wehrmachti sõdurid, prantslastest vangid... ja viimaste tarmukad naiskaaslased, kes märulist sugugi tagasi ei kohkunud.

Huvitav tõik: Relva-SSi 17. diviis koosnes vähemalt selle rajamise ajal vabatahtlikest prantslastest ja Rumeenia sakslastest. Kirjeldatud lahingus võis seega teoreetiliselt mõlemal poolel leiduda prantslasi ja sakslasi.

Ennastsalgavat kaitsetegevust saatis õnnelik lõpp. Kui lossis viibijate laskemoon otsa hakkas lõppema, ja SS-lased valmistusid juba peaväravat panzerfaustiga kostitama, saabusid sündmuskohale ameeriklaste lisaväed ja Austria vabadusvõitlejad.

Olukord oli sellega otsustatud ja lõppes Teise maailmasõja ainus lahing, kus ameeriklased ja sakslased ühiselt võitlesid.

"The Last Battle" ilmus kõvakaanelise väljalaskena maikuu alguses. Amazon.com pakub seda hetkel 16,95 dollariga (~13,2 eurot).