"Suitsetavat" elevanti filmiti Nagarahole rahvuspargis India edelaosas, filmijaks oli keskkonnakaitseorganisatsiooni WCS töötaja Vinay Kumar. Ta oli koos kolleegidega parasjagu retkel läbi pargi, et kontrollida ülesseatud kaameraid - Nagarahole kandis elavad tiigrid, karud ja paljud teised loomad, keda jälgitakse.

Videost näeb, kuidas elevant sobrab leheprügis ja pistab londiotsatäie seda endale suhu, puhudes seejärel välja korraliku halli pilve. WCSi töötajad, kes videot nägid, olla olnud IFLScience`i teatel vaatepildist üpris rabatud.

Ühel neist on siiski hüpotees, millega ta elevandi kummalist käitumist selgitada proovib: "Ma usun, et elevant proovis süüa puusütt," ütleb elevandibioloog Dr Varun Goswami. "Paistis, et ta korjas metsapinnalt söetükke, pistis need suhu, puhus nendega kaasas käinud üleliigse tuha välja ja neelas siis söe alla."

Ka sütt sööv elevant võib tunduda veider, ent loomariigis ei ole selline käitumine ennekuulmatu. Zanzibari saarel söövad mõned punakoolobused (see on ahviliik) sütt üsna sageli, kuni 5 grammi päevas. Punakoolobused otsivad sütt põlenud puudest, mahajäetud põletusahjudest ja käivad aeg-ajalt ka külaelanike kollete kallal.

Uurimuste põhjal võib järeldada, et ahvid söövad sütt seetõttu, et neutraliseerida erinevaid mürkaineid, mis suuresti lehtedest koosneva menüü tõttu nende organismi jõuab. Sel eesmärgil söesöömist kohtab tegelikult ka loodusrahvaste seas ja tegelikult on ka üks apteegis saadava söetableti funktsioone vähendada erinevate mürgistuste (toidumürgistus, raskemetallisoolade ja alkaloidide mürgitus) puhul imendumist.

Nii võib järeldada, et ehk sõi elevantki sütt ravieesmärgil.