Rannikuvalve ja Jaapani meteoroloogiaagentuuri teatel on saarekese läbimõõt umbes 200 meetrit. See asub Ogasawara (Bonini) saarestikus asuva asustamata Nishinoshima saare kõrval, vahendab Associated Press.

Umbes 30 saart asuvad tuhande kilomeetri kaugusel Tokyost lõunas ning on koos ülejäänud Jaapaniga osa seismiliselt aktiivsest Vaikse ookeani tuleringist.

Rannikuvalve hoiatas kolmapäeval tiheda musta suitsu eest, mis vulkaanipurske tagajärjel õhku paiskus. Telepilt näitas neljapäeval paksu suitsu ning kraatrist välja paiskuvaid tuhka ja kive.

Jaapani rannikuvalve vulkanoloog Hiroshi Ito ütles uudistekanalile FNN, et uus saar võib uuesti kaduda, kuid võib ka püsima jääda.

Viimane teadaolev vulkaanipurse selles piirkonnas toimus 1970. aastate keskel. Suurem osa vulkaanilisest tegevusest leiab aset merepinna all. Izu-Ogasawara-Mariaani süvikus on aga ookeani sügavus tuhandeid meetreid.

Jaapani valitsuse pressiesindaja tervitas uudist uue, kuigi tillukese maatüki kohta.

„Seda on juhtunud ka varem ja mõnedel juhtudel on saared kadunud,“ ütles Yoshihide Suga, kui talt küsiti, kas valitsus kavatseb uuele saarele nime anda. „Kui sellest saab täieõiguslik saar, oleme me rõõmsad lisaterritooriumi üle.“

Jaapani saarestikus on tuhandeid saari. Mõnedel juhtudel aitavad need põhjendada laialdaste ookeanialade oma territooriumi hulka lugemist, eriti kui seal all on olulisi maavarasid.