Portsmouthi ülikooli ja USA energeetikaministeeriumi teadlased uurisid lähemalt Jaapanis mõni aasta tagasi avastatud looduslikku ensüümi ideonella sakaiensis, mis suudab lagundada polüetüleen tereftalaati (PET) ja suutsid juhuslikult selle plastikut "söövat" omadust veelgi efektiivsemaks muuta.

"Juhuslikkusel on mõnikord väga suur roll olulistes teaduslikes avastustes ja meie ei ole erand," lausus uurimisgrupi juht John McGeehan Portsmouthi ülikooli bioloogia osakonnast.

"Kuigi praegu on muutus veel tagasihoidlik, usume, et nende ensüümide uurimisel on veel arenguruumi ning lõpuks leiame tõeliselt hea taaskasutuslahenduse üha kuhjuvale plastpügi probleemile."

1950-ndatest alates kuni tänapäevani on maailmas toodetud 8,3 miljardit tonni plasti ja umbes 25% plastprügist jõuab meredesse ja ookeanidesse. Plast on tänapäeval üks saastavamaid aineid, sest sel on üpris pikk lagunemisaeg, sadu aastaid. Niisiis tundub plasti sööv ensüüm sellele probleemile vähemalt üks edukas lahendus.

Teadlased töötavadki praegu selle kallal, et muundatud ensüümist veel paremat versiooni teha, mida saaks tulevikus töötsuslikus mahus plasti hävitamiseks kasutada.