Loomaökoloogia ajakirjas Journal of Animal Ecology teatatakse, et karusid monitooriti, et jälgida, kuidas nad taanduva merejää oludes tegutsevad. Viimase kümne aasta jooksul pärast eriti dramaatilist 2006. aasta merejää sulamist toimunud muudatused on märkimisväärsed.

Uuringuperioodi jooksul märgistati kokku 60 viigerhüljest ja 67 jääkaru. Kui täheldati, et enne jää suuremahulist sulamist olid karud üsna edukad end jääle lesima vinnanud hüljestele ligi hiilimisel ja nende murdmisel, siis nüüd, mil jää on õhem ja seda on vähem, on olud muutunud.

Asi on selles, et enam ei saa karud mööda habrast jääd hüljestele ligi hiilida ning nad on nende murdmiseks sunnitud kasutama uut, palju keerulisemat taktikat. Karud varitsevad hülgeid hoopis vees, karates ühel hetkel äkitselt välja, et hüljes kinni püüda. Häda on aga selles, et seda keerulist tehnikat valdavad teadlaste sõnul ainult mõned üksikud isakarud. Seetõttu on paljud karud hüljeste küttimisest loobunud, rannikult tagasi tõmbunud ja hulguvad nüüd hanede pesitsuspaikade ümbruses. Karud sihivad nüüd linnumune.

Teadlased kirjeldavad, et täheldatud puhkudel tulid karud lihtsalt kohale ja sõid pesa pesa järjel munadest tühjaks sellal, kui hanevanemad lihtsalt abitult pealt vaatasid. Seda, kuidas karud vähem kui ööpäevaga terve hanekoloonia munad pintslisse pistavad, näeb ka videost, mis on filmitud aastal 2012. Kuidas rasvase hülgeliha pealt valgurikaste munade peale üleminek karudele pikas perspektiivis mõjuda võiks, ei ole teada. On tõsi, et mune on karud varemgi söönud, aga see käitumine muutub nüüd järjest sagedasemaks.

Hanedele on tegu katastroofiga. Kui varem polnud karudest neile praktiliselt mingisugust ohtu, on nüüd tänu kliima soojenemisele ja jää sulamisele linde sootuks uus kiskja ohustamas. Teadlased ütlevad, et kui näiteks haned nüüd tänu jääkarude munamaratonile sootuks välja sureksid, mõjutaks see päris kindlasti arktilist ökosüsteemi muudegi nurkade pealt - näiteks oleksid kindlasti ohus polaarrebaste populatsioonid, sest rebasekutsikate jaoks on haned üles kasvades oluline osa toidusedelist.