Ilmselt tulid samale järeldusele Peruu tehnika- ja tehnoloogiaülikooli UTEC haldurid, kui otsustasid Lima südalinna ülikoolilinnakut rajades paigaldada sinna õhku puhastava reklaamtahvli, mis peaks linnaku rajamise mõjud kohaliku õhu kvaliteedile võimalikult väikeseks kahandama.

UTEC (hisp Universidad de Ingeniería y Tecnología) on sama ülikool, mis seadis mullu Lima suvitusrajooni Bujamasse üles tähelepanuväärse vett tootva reklaamtahvli. Paistab, et sealsetel tudengitel on iseäralik kihk kombineerida keskkonnakaitse-projekte välireklaamiga.

Võiks ju arvata, et reostust absorbeeriv reklaamtahvel kujutab endast pelka suhtekorraldustrikki, mis moepärast veidi õhku puhastades kõrgkoolist head muljet jätab, ent tahvli jõudlus on tegelikult suisa hämmastav.

Päevas 10 000 kuupmeetrit värsket õhku tootev seadeldis roogib reostust sama tõhusalt kui 1200 puud, mistõttu ülikoolilinnaku ümbruses viie kvartali raadiuses on nüüd kõigil kergem hingata.

Peruu pealinn Lima on oma katastroofiliselt halva õhukvaliteedi poolest maailmas kurikuulus, ent kuna reklaamtahvel paigaldati ehituspiirkonda, konstrueeris UTEC selle õhust välja sõeluma eelkõige ehitustegevusega seonduvat reostust nagu tolm, metalliosakesed ja kivipuru, aga ka bakterid ja muud mikroobid.

UTEC-i töörühm võtab väljasõelutud reostusainetest regulaarselt proove eesmärgiga linnareostust senisest paremini tundma õppida.

Õhupuhastusprotsessi toimimise aluseks on vesi ja elementaarne termodünaamika. Kogu tahvli käitamine ei nõua rohkem võimsust kui umbes 2500 vatti — vähem kui kulub ruumikamat tuba jahutava õhukonditsioneeri tööshoidmiseks.

Kui tahvel toimib ootuspäraselt, kavatsevad UTEC-i teadurid tehnoloogiat edasi arendada, konstrueerides uusi tahvleid.

Kes teab? Võib-olla näeme ehitusreostust neelavaid tahvleid tulevikus kõigil ehitusplatsidel.