Sääsk imeb inimese verd, samas kui parasiit leiab tee inimese vereringesse. Sealt leiab ta juba tee maksa, kus hakkab paljunema, teise põlvkonna parasiidid tungivad aga punastesse verelibledesse, leides seal kaitset inimese immuunsüsteemi eest ja jõudes peaaegu igale poole organismis.

Sagedaste malaariasümptomite hulka kuuluvad palavik, külmavärinad, liigne higistamine, pea- ja lihasevalu, iiveldus, oksendamine, teadvuse kaotamine, aneemia (põhjustatud erütrotsüütide lõhkemisest), kollatõbi, teadvuse kaotus ja kooma.

Malaaria levib eelkõige piirkondades, kus on soe ja niiske kliima, mis tagab hallasääskedele pidevaks paljunemiseks sobiliku keskkonna.

Maailma Terviseorganisatsiooni 2010. aasta malaariaraporti andmetel nakatub aastas malaariasse üle 225 miljoni inimese ning sureb umbes 781 000 inimest. See moodustab 2,23% kõikidest surmadest maailmas. 90% neist surmadest leiab aset Aafrikas Saharast lõuna pool ning suurem osa malaariasse surevatest inimestest on väikelapsed, kirjutab Vikipeedia.