Politsei pidas ühe kahtlustatava kinni ja ilmselt on plaanis ka kahele teisele süüdistus esitada, vahendab ajuvaba juhtumi üksikasju San Antonio Express News.

Kohalik telekanal KSAT 12 vahendas politseiülem Joseph Salvaggiot, kes ütles, et kaks meest ja naine sisenesid akvaariumikeskusse, läksid ühe lahtise basseini juurde, kus külastajad mereelanikke toita saavad, ja tõstsid kalifornia härghai veest välja.

Umbes 40 sentimeetri pikkune hai mässiti märga linasse, mis pandi omakorda ämbrisse. Ämber asetati lapsevankrisse ja mindi minema.

Keskuse töötajad jõudsid skeemile siiski väga kiiresti jälile ja tabasid kolmiku parklas. Tõsi, üks varastest ei lasknud keskuse juhatajal Jenny Spellmanil oma autot läbi otsida, öeldes, et ta „poeg“ on haige ning nad peavad otsekohe lahkuma. Mees autos põrutaski koos haiga minema, jättes kaks kaaslast parklasse maha. NBC teatel tabasid politseinikud põgenenud mehe aga õige pea ta enda kodust koos kalaga. Hai eest oli väidetavasti „hästi hoolitsetud" ja mehe kodus elas akvaariumites teisigi vee-elanikke.

Kala nimega Miss Helen toimetati keskusesse tagasi. Paraku selgus, et pang, milles teda vahepeal hoiti, oli varem sisaldanud vett, milles olid lahustatud tööriistade desinfitseerimisvahendit. Akvaariumikeskuse töötajad ütlesid, et seetõttu on suur üllatus, kui kala ellu jääb. Sellest hoolimata näis kala pärast akvaariumisse tagasi toomist olevat hästi aklimatiseerumas.

Mis kalifornia härghaid puudutab, siis üldiselt on tegu inimesele ohutu liigiga, mis kasvab umbes meetri pikkuseks. Tõsi, kui teda provotseerida, võib härghai hammustada.

Härghaid pole Maailma looduskaitseliidu (IUCN) punasesse raamatusse kantud ja neid kalu elab California rannavetes päris ohtralt - ses suhtes ei saa kuritegu näiteks mõne haruldase tiigri või muu taolise liigi esindaja varastamisega võrrelda. Akvaariumivarustuse lehel ja eBays jääb kala hind kusagile 300-400 dollari kanti, teatab Gizmodo.