Viienda kategooria torm Haiyan ründas Leyte ja Samari saari 5-6-meetriste lainetega, liikudes Filipiinide tihedalt asustatud kesk- ja lõunaosa suunas, vahendab Reuters.

Kolm inimest on saanud surma ja seitse vigastada, teatas riikliku katastroofiagentuuri esindaja Rey Balido Manilas toimunud pressikonverentsil. Hukkunute arv võib kasvada, kui saadakse teateid katastroofipiirkonnast.

„Haiyani humanitaartagajärjed ähvardavad tulla kolossaalsed,“ ütles Rahvusvahelise Punase Risti ja Punase Poolkuu esindaja Patrick Fuller.

Kolmes suures saareprovintsis Samaris, Leytes ja Boholis puudusid pea täielikult elekter ja side, kuid need lubati siiski taastada 24 tunni jooksul.

Võimud hoiatasid, et ohus on üle 12 miljoni inimese, sealhulgas Filipiinide suuruselt teise linna Cebu umbes 2,5 miljonit elanikku, ning piirkonnad, mis pole endiselt üle saanud 2011. aasta ohvriterohkest tormist ja 7,1 magnituudisest maavärinast eelmisel kuul.

„Supertaifuun jõudis maale tuule kiirusega 87 meetrit sekundis. See muudab Haiyani senistel andmetel tugevaimaks troopiliseks tsükloniks (taifuuniks), mis maismaale jõuab,“ ütles USA orkaaniekspert Jeff Masters.

Sellise tugevusega taifuunid ja tsüklonid võivad puruks kiskuda tormikindlad varjendid tohutu rõhu tõttu, mille need tekitavad, see võib välja imeda seinu ja lennutada pealt hoonete katuseid, teatavad insenerid.

Enam kui 20 provintsis on varju otsinud umbes miljon inimest pärast seda, kui Filipiinide president Benigno Aquino pöördus inimeste poole, kes on Haiyani teel, et nad ohtlikest kohtadest, nagu jõekallastelt, rannikuküladest ja mäenõlvadelt lahkuksid.

„Palun ärge alahinnake seda taifuuni. See on väga võimas. Me tunneme iga iili,“ ütles Lõuna-Leyte kuberner Roger Mercado. „Meil kadus elekter ning kõik teed on läbimatud murdunud puude tõttu. Me peame lihtsalt palvetama.“

Võimud peatasid laevaliikluse ning ligi 200 kohalikku lendu on tühistatud. Ka bussiliiklus on peatatud.

Koolid, kontorid ja poed Filipiinide keskosas on suletud. Haiglad sõjavägi ja päästetöötajad on kõrgendatud valmisolekus.

„Me kuuleme tuule ulgumist, aga vihm ei ole väga tugev. Me oleme saanud mitmeid hädakõnesid, mis puudutavad murdunud puid ja purunenud elektriliine. Meil ei ole praegu elektrit,“ ütles Samari asekuberner Stephen James Tan.

Filipiinide ilmateenistus teatas, et Haiyan lahkub Filipiinidelt ilmselt laupäeval ja liigub edasi Lõuna-Hiina merele, kus ta võib veelgi tugevneda ning ähvardada Vietnami või Hiinat.

Maailma tugevaim registreeritud taifuun, tsüklon või orkaan, mis on maismaale jõudnud, oli orkaan Camille 1969. aastal, mis ründas USA Mississippi osariiki tuule kiirusega ligi 85 meetrit sekundis.

Filipiine tabab igal aastal keskmiselt 20 taifuuni. 2011. aastal tappis taifuun Washi 1200 inimest, sundis ümber asuma 300 000 ning hävitas üle 10 000 majapidamise. Haiyan on sel aastal Filipiinidel 24. selline torm.