Teised liigid on väljasuremisohus. Seetõttu ei saa teadlased, kes soovivad leida tõendeid haruldaste loomade olemasolu kohta või džunglis “rahvaloendust” läbi viia, jääda lootma vahetutele vaatlustele.

Selle asemel on nad appi võtnud uue strateegia — kaanid.

Verd imedes koguvad kaanid ka loomade DNA-d, mis säilib nende organismis veel vähemalt neli kuud. Kaanidelt kogutud DNA-d on võimalik analüüsida ja selle kaudu saada parem ülevaade piirkonnas elavatest loomaliikidest.

Näiteks sekveneeris antud valdkonna uuendaja Thomas Gilbert 25 kaanist kogutud DNA-d ja leidis tõendeid kuue imetajaliigi kohta.

Ta on leidnud ka triibulise Annami küüliku (ld Nesolagus timminsi) DNA-d. Too loom on nii haruldane, et pole jäänud ka rohkem kui 2000 tundi hõlmavatele kaameralõksu-salvestistele

Teadlased loodavad, et sedamööda, kuidas loomade DNA andmebaas täieneb, teevad kaanid mõnede haruldaste loomaliikide üle arvepidamise lihtsamaks.

Ja kui haruldaste loomade jälitamine võib olla äärmiselt keeruline, pole kaanide leidmiseks vaja palju vaeva näha — nende püüdmiseks ei pea uurija tegema muud kui peibutama neid iseenda ihuga.