Põhja-Jäämeri on neutraalne territoorium, kuid iga riik võib esitada nõude osale sellest kui oma majandustsoonile, kui need osad on ühendatud riigi mandrilavaga, vahendab Moscow Times.

Venemaa nõue kattub osaliselt Kanada omaga. Donskoi ütles, et Moskva on saanud oma käsutusse uusi andmeid, mis kinnitavad tema nõuet, sealhulgas sel aastal jäälõhkuja Akademik Fjodorovi ekspeditsioonil kogutud andmed.

Eelmisel teisipäeval Peterburisse naasnud Akademik Fjodorov viis läbi maailma esimese Arktika merepõhja seismilise uuringu, teatas Donskoi Arktika-teemalisel valitsuse istungil, mida juhtis president Vladimir Putin.

Venemaa ehitab lisaks Arktikasse 13 sõjaväelennuvälja ja kümme radarijaama, teatas kaitseministeeriumi kõrgetasemeline ametnik.

Nende hulgas on sõjaväebaas Wrangelli saarel, mille Venemaa on kuulutanud jääkarude kaitsealaks ning mis on UNESCO maailmapärandi nimekirjas.

Wrangelli saarega seotud plaanid on hukka mõistnud keskkonnakaitsjad, kelle sõnul pole looduskaitsealal lubatud mingi ehitustegevus. Nad hoiatasid, et saar võidakse UNESCO nimekirjast kustutada, kui seda tehakse.

Donskoi ei täpsustanud, millal Venemaa taotlust ÜRO-s arutama hakatakse. Suured opereerimiskulud karmis Arktikas hoiavad aga hõlvamistempo madala. Samuti takistab Venemaa tegevust Euroopa Liidu embargo nafta ja gaasi ammutamise seadmete müügile Venemaale.