Kui olete kunagi Maldiividel imelisel valgel rannaliival suvitamist nautinud, võite selle eest tänada papagoikalu — sest nemad selle plaaži „ehitasid“!

Maldiivid on korallisaared, mis tähendab, et need on tekkinud korallitükkide ja muude lähedastelt rahudelt pärit setete kuhjumise tulemusel.

Kuidas saavad kõik need tükid aga niivõrd peene liivaga ranna tekitada saavad? Geoloog Christ Perry avastas, et vähemalt Vakkaru saare puhul võib maalilise liiva maaletoojateks pidada peamiselt kaht papagoikala-liiki.

Papagoikalalaste u 95-liigilise sugukonna esindajad on oma nime saanud ebatavaliste, ühte liitunud ja seega papagoinokka meenutavate hammaste järgi.

Oma „nokka“ kasutavad kalad korallrahude kraapimiseks ja uuristamiseks, et saada neist kätte söödavaid vetikaid ja korallipolüüpe.

Teine komplekt hambaid kala kurgu tagumises osas jahvatab korallitükid liivaks, mis läbib papagoikala seedekulgla ja kuhjub jäätmetena merepõhja.

Perry leidis koos oma töörühmaga Vakkaru randa uurides, et sealsed papagoikalad toodavad aastas umbes 1,5 miljonit tonni setteid, mis moodustavad umbes 85 protsenti saare randadest.

Kuna Maldiivid on merepinnale väga lähedal ja merepinna tõusu suhtes eriti kaitsetud, rõhutavad uurijad, et saarte ümbruses elavate papagoikalade populatsioonide alalhoidmine ja kaitse on saarte säilimise seisukohalt kriitilise tähtsusega.