Teeme Ära talgukevade raames sai alguse veel üks tore ettevõtmine, mis on mõneti Ära Tegemise varju jäänud.

Koos Tartu Ülikooli teadlaste ja Teeme Ära talgupäevaga kutsus Eestimaa Looduse Fond (ELF) osalema üle-eestilisel nurmenukkude kaardistamise talgutel - "Eesti otsib nurmenukku".

Hea uudis on see, et need talgud ei ole veel läbi - veel mõned nädalad saab nurmenukkude vaatlusandmeid esitada.

Nurmenukutalgute plaan on koguda teadustööks vajalikud andmed üle Eesti vaid paari nädalaga. Mitte teadlased ei ole kärsitud, ajalise piiri seab loodus ise - vaja on aega, mil nurmenukud kevadel õitsevad.

Eelteadmisi selleks pole vaja. Nurmenukutalgutel võib osaleda igaüks! Vaatluse läbiviimiseks on vaja silmata ühes kasvukohas saja taime õisi ning märkida nutiveebi abil, kas tegu on S-tüüpi või L-tüüpi nurmenukuga.

Nurmenuku kahte tüüpi õied

Miks on nurmenukkude vaatlemine nii oluline?

Meile kõigile tuttav kevadlill nurmenukk on selline eriline taim, millel isegi palja silmaga on võimalik õie järgi geenitüüpi eristada. See lill aitab meie teadlasi olulise eesmärgi saavutamisel: hinnata Eesti looduslike taimeliikide ja nende kasvukohtade käekäiku.

Tavaliselt kui soovitakse midagi teada saada terve Eesti loodusliku seisundi osas, on selliste andmete kogumine teadlastele väga kulukas ja aastate pikkune protsess. Jääb puudu nii abikätest, rahalistest ressurssidest ja eelkõige ajast.

Siin saadki appi tulla just sina – ulata abikäsi teadlastele kogumaks suuremahulisi väärtuslikke andmeid Eesti looduse olukorra paremaks mõistmiseks ja edasiseks teadustööks! Just nurmenukkude vaatlemisega saame olulist informatsiooni taimepopulatsioonide ja kasvupaikade seisundi kohta. Päriselt ka, see ei ole niisama turundusjura!

Teeme Ära talgukevade raames Eestimaa Looduse Fondi ja Tartu Ülikooli koostöös alanud nurmenukutalgud võeti üle Eesti hästi vastu ja läksid hea hooga käima.

Teadaolevalt on tegemist Eesti suurima kodanikuteaduse algatusega. Vaatlused kestavad maikuu lõpuni ning esimesed tulemused saab teadlastelt jaanipäevaks.

Nurmenukutalgute vaatlusandmeid ja pilte saab sisestada nurmenuku nutiveebi aadressil nurmenukk.ee, sotsiaalmeedias piltide jagamiseks on teemaviited #nurmenukk ja #eestiotsibnurmenukke.

Kuidas kaasa lüüa?

Kuvatõmmis lehelt www.nurmenukk.ee

Nurmenukkude kaardistamine sobib hästi näiteks koolidele ühiseks väljatulemiseks klassiruumist, peredele mõnusa nädalavahetuse veetmiseks, looduses liikujatele päeva särtsu toomiseks, kuid nurmenukud saab vaatluse alla võtta mistahes kevadiste õuetööde käigus.

Vaatluse tegemine võtab aega umbes 30 minutit ning võimalusel tuleks vaadelda 100 taime õit. Võta see aeg, hinga värsket õhku ning aita kaasa loodusteadlaste tööle.

Vaatluse eesmärk on vaadelda nurmenuku taimede õisi ja määrata nende tüüp. Selleks tuleb iga taime õie sisse piiluda ja vaadata, mida sealt näha on ning nutiveebi abiga tuvastada õie tüüp.

Vaatlusandmed nurmenukkude õite kohta, on võimalik lihtsasti, ühe näpuliigutusega märkida nurmenukuveebis.

Vaatluse sammud:
1. Leia oma kodukandis nurmenuku kasvukoht.
2. Mine nurmenukkude vaatlemiseks loodusesse ja võta endaga kaasa üks interneti ligipääsuga nutiseade või prindi välja paberankeet.
3. Ava nurmenuku nutiveebi või veebileht ja alusta vaatluse sisestamisega
4. Vaatle kuni 100 nurmenuku õit, uuri kas tegu on S- või L-tüüpi õiega ja saada vaatlus nutirakendusega või meiliga info@nurmenukk.ee

Õietüübi määramiseks piisab vaid õie peale vaatamisest – vaatluse tegemiseks ei pea õit üles korjama. Aga kui vaatlus tehtud on, võib mõned õied endaga kaasa noppida, et nendest kodus maitsev tee teha.