"Meil ei ole kraanidest piiskagi vett tulnud juba kolm nädalat," ütleb üks Bouake linna elanik AFP-le. Ta seisab ühiskondliku kaevu järjekorras, et sealt vett võtta.

Bouake koos seda ümbritseva ala ja umbes 1,5 miljoni elanikuga on Elevandiluuranniku suuruselt teine linn, mis asub riigi sisulisest pealinnast Abidjanist 400 km kaugusel sisemaal savannis.

Veekriisi on põhjustanud esiteks see, et linna 70% ulatuses veega varustav Loka hoidla on tühjaks kuivanud – piirkonda on pitsitamas enneolematu põud. Teiseks aga liiga ulatuslik reguleerimata liiva kaevandamine, mis on takistanud põhjavee jõudmist veehoidlasse.

"Olukord on katastroofiline," sõnab riikliku veejagamise firma töötaja.

"Meil on raske saada puhast vett joomiseks ja toidu tegemiseks," räägib teine kohalik elanik. "Pesemine on muutunud keeruliseks, tõeline katsumus."

Et olukorda leevendada, on linn hakanud kaevama uusi kaeve, et niimoodi põhjaveeni jõuda ja saada inimestele vett. Kokku puuritakse kümme kaevu, mis ühendatakse linna veesüsteemiga ning see peaks linnale päevas ligi kaks miljonit liitrit vett tagama.

See leevendab veekriisi, kuid ei ole kindlasti piisav, et tagada samasuurt veevaru kui seda tegi Loka hoidla.

Samal ajal koguvad ka linnaelanikud ise igal võimalusel vett. Alles eelmisel nädalal sadas ühel päeval vihma, mida siis suurtesse anumatesse kokku koguti. Elanikud paluvad jumalat, et vihmasadu korduks.

Kuid pikaajalisi lahendusi praegu veel ei paista ja inimesed vaatavad riigivõimu poole, et see midagi drastilist ette võtaks.

Märtsis avaldatud ÜRO World Water Development Reporti järgi elab pea 3,6 miljardit inimest ehk peaaegu pool maailma rahvastikust aladel, kus veevarustus on vähemalt kuu aega aastas puudulik ja see inimeste arv võib 2050. aastaks kasvada 5,7 miljardini.

Vaata fotosid Elevandiluuranniku veekriisist: