Järgmine kord, kui selliseid kiiri näete... pöörake ringi. Päikesele täpselt vastassuunas vaadates võite märgata raskestitabatavaid nn videvikuvastaseid (ingl anticrepuscular) kiiri. Nood kiired paistavad koonduvat Päikese vastaspunkti — s.t sellisesse punkti taevas, mis asub täpselt Päikese vastas.

Kui soovite neid kiiri vaadelda, pidage silmas kolme asja:

  • 1. Järgmisel korral, kui näete silmapiiri kohale kerkimas loojangukiiri, heitke pilk Päikese vastassuunda.
  • 2. Otsige hoolikalt. Ärge unustage, et videvikuvastased kiired on tuhmimad ja raskeminimärgatavad kui loojangukiired.
  • 3. Otsige videvikuvastaseid kiiri kas päikeseloojangu või päikesetõusu ajal; just siis on kõige tõenäolisem neid kohata.

Atmosfäärinähtuste kohta teavet ja pilte koondaval oivalisel veebilehel Atmospheric Optics kirjutab Les Cowley:

  • “Sarnaselt loojangukiirtele näevad need välja nagu pilvede sees olevatest aukudest paistvad rööpsed valgussambad ning nende kummalisena paistev paiknemine on tingitud perspektiivi-efektist. Kujutlege, et seisate pikal sirgel maanteel, mis koondub kauguses ühte punkti — kui te ümber pöörate, koondub tee ka teises suunas silmapiiril asuvasse punkti. Loojangukiired ja videvikuvastased kiired käituvad samamoodi.
    Videvikuvastased kiired pole haruldased, aga neid tuleb hoolega otsida. Kui paistavad tavalised loojangukiired, pöörake ringi ja otsige nende “vastandkiiri”.”

Lühidalt: kui soovite oma silmaga näha videvikuvastaseid kiiri — päikesevalguse sambaid, mille vahel on sageli tumedamad varjutatud piirkonnad —, vaadake hoolega Päikese vastassuunda. Kiiri kohtab kõige sagedamini koidu ja videviku ajal.

Loojangukiired ilmnevad siis, kui Päike on mingi objekti, enamasti pilvede taga ning selle kiiri hajutab õhus vihm, lumi või tolm. Perspektiivi-efekti tõttu laienevad kiired Päikesest eemaldudes, mis annabki neile üleloomuliku välimuse, otsekui näitaks Jumal meie peale n-ö näpuga.

Videvikuvastased kiired on samasugused, ent Päikesest eemaldumise asemel paistavad need 180 kraadi meie kodutähe vastassuunas silmapiirile koonduvat. Kiired paiknevad taevas sirgjooneliselt, kuid näivad Päikese vastaspunkti koonduvat perspektiivi tõttu.